Koncert “Brilijante dua” večeras u Banskom dvoru: Emocionalna kombinacija sestrinskih instrumenata

Branislav Predojević
Foto: Agencije

BANjALUKA - U prostoru Art dvorišta Banskog dvora večeras od 21 čas održaće koncert iskusni muzički tandem “Brilijante duo”, koji čine Natalija Todorović (violina) i Vanja Trubajić (violončelo).

Novi nastup je nastavak sjajne saradnje koju ove umjetnice imaju sa Banskim dvorom i koji će, po riječima Natalije Todorović, predstaviti zanimljiv spoj prelijepih kompozicija za ova dva instrumenta.

- Drago mi je što sa sestrom Vanjom nastupam na ljetnoj pozornici Banskog dvora u Art dvorištu sa našim duetom “Brilijante duo”. Koncert violine i violončela jeste spoj nekih nama najljepših kompozicija za ova dva instrumenta i mislim da će se dopasti  i publici - rekla je Todorovićeva.

Natalija je diplomirala 2007. godine sa najvišom ocjenom u klasi prof. Uroša Pešića, a magistrirala 2011. godine u klasi prof. Maje Jokanović na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, takođe sa najvišom ocjenom. Kao student bila je stipendista fondacije za najbolje studente “Milan Jelić”, “Petar Kočić” te Austrijske barokne akademije u Gmundenu. 

Tokom svog dosadašnjeg školovanja učestvovala je na mnogobrojnim takmičenjima, festivalima i osvojila veliki broj nagrada, priznanja i povelja. 

Natalija već sedamnaest godina radi kao profesor violine u Umjetničkoj školi “Vlado Milošević” u Banjaluci i ima veoma zapažene pedagoške rezultate, te veliki broj nagrada sa učenicima kako na republičkim tako i međunarodnim festivalima i takmičenjima. Deset godina je svirala na violini istaknutog banjalučkog kompozitora i etnomuzikologa Vlade Miloševića koju joj je Akademija u Banjaluci dala na korišćenje kao talentovanom studentu. 

Natalija se bavi i komponovanjem djela za violinu i gudače. Za Dane bosanskohercegovačke kulture, održane u Francuskoj 2004. godine, Natalija je komponovala djelo koje se zove “Sjećanje na Francusku”. Njena zbirka kompozicija za gudače “Prosnevanje” sastavni je dio njenog repertoara. 

Sve kompozicije su snimljene za potrebe Banskog dvora Kulturnog centra s ciljem promocije klasične muzike kod nas. Kao solista nastupala je širom BiH. Snimila je mnogo kompozicija za potrebe RTRS-a za emisije iz kulture. 

Član je Udruženja muzičkih umjetnika RS za čije potrebe je održala nekoliko solističkih koncerata: (Banjaluka, Sarajevo, Brčko, Doboj…) Usavršavala se na mnogobrojnim master klasovima: Le Fi Fi (Vijetnam), Stefan Kamilarov (Austrija), F. Bjorn (Švedska), Uroš Pešić (Srbija), Ilja Korol (Moskva), Petar Separd (Engleska), Ruben Dubrovski (Argentina).

Kao solista sarađivala je sa Gudačkim orkestrom Umjetničke škole “Vlado Milošević”, Gudačkim orkestrom Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, kamernim orkestrom “Arion”, Banjalučkom filharmonijom. Već četvrtu godinu zaredom u saradnji sa Banskim dvorom organizuje master klas, radionicu za violiniste pod nazivom “Radost sviranja” koja okuplja najbolje mlade violiniste. Nedavno je snimila CD za Muzičku produkciju RTRS-a s ciljem promocije klasične muzike kod nas.

Vanja je završila Osnovnu i Srednju muzičku školu “Vlado Milošević “u klasi profesora Eduarda Šeršukova (Moskva) i Dalibora Slavnića (Banjaluka). Diplomirala je 2014. godine na Akademiji umjetnosti u Banjaluci u klasi profesora Branislava Petrovića (Beograd). 

Tokom svog školovanja učestvuje na mnogobrojnim takmičenjima i festivalima na kojima osvaja mnogobrojne nagrade i priznanja. U okviru bitnih kulturnih manifestacija nastupala je u svim većim gradovima BiH, RS, Srbije, Švedske; solo, u kamernim sastavima i kao član orkestra Akademije umjetnosti i Banjalučke filharmonije. Godine 2009. učestvovala je u snimanju CD-a za Banski dvor Kulturni centar s ciljem promocije klasične muzike.

Saradnik je na snimanju CD-a “Prosnevanje” Natalije Todorović (violina) i Muzičke produkcije RTRS-a koji je izašao 2023. godine. Trenutno predaje violončelo u Muzičkoj školi “Opus Conmusica” Banjaluka.

U slučaju kiše, koncert će biti održan u vijećnici Banskog dvora.

Tandem “Brilijante duo”

Tandem “Brilijante duo” publici se predstavio u skoro svim gradovima BiH i RS održavajući koncerte i muzičke radionice s ciljem promocije i popularizacije klasične muzike.

Samo ovog ljeta su svirale u Laktašima, Palama,  Andrićgradu, a nakon Banjaluke planirano je da održe koncert 28. juna u Jajcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana