Kompozitorka iz Srbije Ana Sokolović proglašena za “nacionalno blago” Kvebeka

RTS
Kompozitorka iz Srbije Ana Sokolović proglašena za “nacionalno blago” Kvebeka

Beograd/Kvebek - Jednoj od najuspješnijih umjetnica-emigranata iz Srbije s kraja prošlog vijeka odato je priznanje u parlamentu Kvebeka, javlja RTS.

Rođena Beograđanka, kompozitorka iz Montreala Ana Sokolović proglašena je “nacionalnim blagom” Kvebeka.

Deklaraciju o Ani Sokolović kao “nacionalnom dragulju” juče je pred poslanicima skupštine frankofonske provincije u Kvebek sitiju izgovorila ministarka za kulturu, komunikacije i status žena Kristin Sent Pjer.

Ona je istakla da je “Ana, kompozitorka srpskog porijekla, koja se tokom dvije decenije upisala u savremeni muzički pejsaž Kvebeka širokim repertoarom, od opere preko kompozicija za orkestre do vokalnih i kamernih djela”.

- Želim da joj čestitam i kažem da se veoma, veoma, veoma ponosimo njome - dodala je ministar Sent-Pjer.

Na dodatnoj svečanosti i konferenciji za medije prikazana su i video “svjedočenja” profesora Hoze Evangeliste, mentora Sokolovićeve tokom magistarskih studija, zatim reditelja Loren Pintal kao i saradnika i studenata Sokolovićeve.

Uz sliku pošiljaoca na ekranu i srpsku zastavu na sceni, pročitano je i pismo ambasadora Srbije u Kanadi Zorana Veljića u kome on ističe da je Ana Sokolović “ponos obe nacije - kanadske i srpske”.

Deklaracija o Ani Sokolović

Deklaracija o Ani Sokolović kao “nacionalnom blagu” vrhunac je višemjesečne omaž-serije Kvebečkog društva za savremenu muziku njoj posvećene, a u čijoj realizaciji učestvuje više od 100 muzičkih, pedagoških, medijskih i drugih institucija i organizacija.

Od septembra prošle do maja ove godine širom Kanade najpoznatiji kanadski umjetnici, od malih kamernih ansambala do simfonijskih orkestara izvode gotovo cjelokupan opus Ane Sokolović od 30-40 kompozicija.

Time je Sokolovićevoj ukazana čast bez presedana u istoriji kanadske klasične muzike, jer su prethodna dva omaža posvećena dvojici kvebečkih kompozitora, jednom posthumno i jednom veteranu starijem od 80 godina.

- Nisam se nadala velikom priznanju jer omaž sleduje najboljima tek u poznim godinama. Prijatno sam iznenađena odlukom žirija, a presrećna što se to baš meni dešava - izjavila je Ana Sokolović.

Osim koncerata, omaž-serija uključuje i mnogobrojne obrazovne, medijske i druge događaje. Objavljena je i specijalna publikacija, ali i originalni strip o Aninom životu i radu, oboje dvojezično, na francuskom i engleskom jeziku.

Strip o Ani Sokolović

Strip o Ani štampan je u pedesetak hiljada primjeraka i mnogi đaci od Kvebeka do Britanske Kolumbije dobili su ga kao pomoćno štivo sa pedagoškom svrhom uz slušanje njenih kompozicija i interaktivno učestvovanje u projektima poput onog nazvanog “Velika igra, veliko uho”.

Omaž-serija praćena je i modernom medijskom vizuelnom prezentacijom Ane Sokolović.

Ekipa “Donata” uslikala je umjetnicu klasične muzike neklasično, atraktivno i pomalo intrigantno.

Znali su za njenu veliku ljubav prema teatru i odlučili da je (malo) otkriju, a koloritno (klupčadima) i “maskiraju”.

Te slike objavljene su u velikim formatima na bilbordima u Montrealu i u mnogim medijima širom Kanade.

Nema važnijeg kanadskog medija koji Ani Sokolović nije posvetio kritičke napise.

Ana Sokolović dobitnica je najprestižnijih kanadskih državnih i drugih nagrada. Proglašena je kompozitorom godine (2007) i osvojila “Pri Opus”, kvebečkog muzičkog “Oskara”.

Godine 2008. dobila je prvu nagradu Udruženja kompozitora, a 2009. u Otavi joj je uručena nagrada Nacionalnog umetničkog centra, vrijedna 75.000 dolara.

U mnogim kompozicijama Ane Sokolović prepoznatljivi su njeni balkanski i srpski genetski i muzički korjeni, a neke imaju i naslove na srpskom jeziku: “Pesma”, “Danga”, “Oro”, “Vez” i druge, uključujući i prošlogodišnji hit, prvu kanadsku operu na srpskom jeziku - “Svadba”.

U njenim komponovanim “Ljubavnim pesmama” za solo glas među 14 pjesama su i pjesme Laze Kostića “Snove snivam”, “Plava zvezda” Miroslava Antića i “Dan ti bogat u naručju” Vaska Pope koje su kanadske operske pevačice takođe otpevale na srpskom.

Biografija

Ana Sokolović (44) rođena je u Beogradu, a u Zemunu je učila muzičku školu “Kosta Manojlović”.

Diplomirala je kompoziciju u Novom Sadu u klasi profesora Dušana Radića, a postdiplomske studije pohađala je u Beogradu kod profesora Zorana Erića.

Od 1992. živi u Montrealu gdje je magistrirala.

Profesionalno se bavi komponovanjem i predaje na Univerzitetu Montreal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana