Kalendar djetinjstva panonskog mornara

Goran Dakić
Kalendar djetinjstva panonskog mornara

BEOGRAD - Nastavljajući tradiciju novogodišnjih koncerata u beogradskom Centru "Sava", pjesnik, kompozitor i pjevač Đorđe Balašević, popularni "panonski mornar", ovoga puta će se predstaviti publici u posebnom ambijentu na sceni Velike dvorane.

Balaševićevi koncerti će se održati pod naslovom "Kalendar mog detinjstva", a zamišljeni su tako da u dvorani ne sjedi niko. Publika će, naime, biti raspoređena na pozornici, a Balašević i njegov pijanista, Aleksandar Dujin, koji će sjedjeti okruženi publikom, planiraju više od tri sata svirke i priče.

- Do sada sam u karijeri pokušavao i isprobavao različite stvari. Silazio sam u publiku, pa sam publiku privlačio bini, sve dok konačno nisam shvatio da treba da se svi popnemo na binu. Sreća je da je bina Centra "Sava" ipak dovoljno velika da može da stane dovoljno ljudi, a da sve opet bude intimno. Kako sam ostario, tako sam postao i kratkovid, tako da je to jedini način da vidim svoju publiku - rekao je Balašević.

"Ratnik paorskog srca", koji je nedavno završio svoj prvi film "Kao rani mraz", najavio je mnoštvo novih priča o prvim ljubavima, nekadašnjem novosadskom korzou, fudbalskim utakmicama u mladosti, gimnaziji, pecaroškim subotama, ukorima i pismenim zadacima.

- Imao sam tomsojerovsko detinjstvo koje se rasprostiralo od stare ulice Jovana Cvijića, pa do starog kanala u Podbari. Uglavnom je sve bilo vezano za odlaske na pecanje sa ekipom iz ulice, za fudbalicu svake večeri u parku kod Almaškog groblja, gde sam, kao jedan od najmlađih u ulici, morao "krvavo" da se borim za svoje mesto u ekipi sa mojim prvim komšijom koji je bio samo godinu dana stariji od mene - istakao je Đole Balašević.

Rasprodavši ovogodišnje koncerte Balašević je postao apsolutni rekorder Centra "Sava" - do sada je u njemu održao preko 130 koncerata koji su svojevremeno bili arene u kojima je popularni kantautor govorio protiv apsolutističke vlasti, vraćajući se, tek na trenutke, u dane svoje mladosti i dječaštva iz kojih i potiču najljepše Balaševićeve priče.

Iza Balaševića stoji 16 ploča i četiri knjige, kao i desetina hitova koje mnoge generacije šapuću tiho, kao molitvu pred spavanje. Balaševićev svijet, od novosadskih ulica, salaša i dunavskih obala, pa do obronaka Fruške Gore i pejzaža mnogobrojnih predjela, priča je o mentalitetu našeg čovjeka, u kojem tuga, melanholija i raspjevana osjećajnost tvore Sveto trojstvo.

Intimna atmosfera ovogodišnjih koncerata otkriva Balaševićevu namjeru da se, nakon trideset godina pjevanja širom svijeta, sretne sa svojom publikom "izbliza", da može da je, kako i sam kaže, zagrli ako to poželi, a gotovo je sigurno da će se obećana tri sata produžiti barem za 60 minuta, ako ne i više. A najintimniju dimenziju ovim koncertima daje činjenica da će Balašević, nakon mnogobrojnih nastupa sa 15-članim bendom, u Centru "Sava" nastupiti sa pijanistom Aleksandrom Dujinim. "Dodir svile", "D-mol", "Neki novi klinci", "Devojka sa čardaš nogama", "Slovenska"... ostaje samo pitanje da li će Balašević uspjeti otpjevati sve pjesme koje publika želi da čuje!?

Kao rani mraz

Film "Kao rani mraz", koji prati priču o najpoznatijem Balaševićevom junaku, Vasi Ladačkom, okupio je impresivnu glumačku ekipu, među kojima su Rade Šerbedžija, Mira Banjac, Mustafa Nadarević, Nikola Đuričko, Vojin Ćetković i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana