Jura Stublić i Film: Vruće i puno emocija

Dejan Vujanić
Jura Stublić i Film: Vruće i puno emocija

BEOGRAD - Jura Stublić i njegov "Film", u osvježenom i ponovo podmlađenom sastavu, održali su sinoć (petak) u velikoj sali beogradskog Doma omladine koncert pred velikim brojem ljudi. Pored provjerenih hitova, Stublić i "Film" su ekskluzivno odsvirali i neke pjesme s početka karijere koje Beograđani odavno nisu imali prilike da čuju.

- Ranije je bila zamjerka na naše koncerte da je "sve bilo ludilo i super dobra atmosfera, ali stalno sviraju iste pjesme". Recimo, biće sada "Mi smo pali s Marsa" i neke uglavnom ranije pjesme "Filma" - najavio je Stublić prije koncerta.
Na koncertu u Domu omladine prevladavali su ipak najveći hitovi benda poput "Zamisli život", "Boje su u nama" ili "Pjevajmo do zore", a Jura je opravdao ono što je rekao prije koncerta da će biti "toplo, vruće i puno emocija" kao i prilikom prvog koncerta "Filma" u toj dvorani i u Beogradu, u januaru 1981. godine u okviru čuvene manifestacije "Pozdrav iz Zagreba".
- Puno očekujem od novog susreta sa beogradskom publikom, baš kao i onda kada smo uspostavili izvrstan prvi kontakt. To su bili "Pozdravi iz Zagreba" i puno je bendova sviralo ali nekako nas je beogradska publika dobro primila na prvu loptu. To je bila jedna ljubav koja je ostala do dan danas - istakao je Stublić.
Krajem prošle godine u zagrebačkom klubu "Tvornica" održan je jedinstven koncert na kome su ponovo zasvirali zajedno prvoborci jugoslovenskog novog talasa iz Zagreba i Ljubljane "Film", "Lačni Franc", Darko Rundek (eks "Haustor"), kao i predstavnici Beograda Vlada Divljan (eks "Idoli") i "Električni orgazam".
Poslije raspada ranog izdanja "Filma" sredinom osamdesetih godina, bend je nastavio da posluje pod firmom "Jura Stublić i Film", a Jura je uveo običaj da stalno mijenja i podmlađuje postavu.
Stublićev "Film" je ove godine svirao u Beogradu sa postavom podmlađenom za novog basistu Želimira Matića i klavijaturistu Igora Rabatića, uz članove sa nešto dužim stažom - gitaristom Bornom Čopom i bubnjarem Goranom Jelačom.
Grupa "Film" osnovana je 1978. godine u Zagrebu. Već prvim nastupima oduševili su publiku i vrlo brzo stekli status prvorazredne klupske atrakcije. Prvi veliki uspjeh ostvarili su pjesmom "Neprilagođen" kada su na Omladinskom festivalu u Subotici 1980. godine pobijedili. Već iduće godine za tadašnji "Jugoton" objavljuju prvi LP "Film u Kulušiću". Slijede albumi "Zona sumraka" (1982), "Sva čuda svijeta" (1983), "Signali u noći" (1985). Iako se prva postava benda razišla još 1986. godine, nova postava benda nastavlja s radom i objavljuju albume "Sunce sja" (1987) te "Zemlja sreće" (1989)
Tokom osamdesetih, na prostoru cijele bivše Jugoslavije, "Film" uz frontmena Juru Stublića oduševljavali su svojim nastupima i bili jedan od najslušanijih bendova novog talasa. Njihovo prvo CD izdanje je "Hrana za golubove" kojeg je Croatia Records objavila 1992. godine. Slijede albumi "Greatest Hits"(1994), "Jura 2" (1995).    

Odrastanje

- Odrastajući u kući s pogledom na sarajevsku operu, odmalena sam zavolio muziku. Kao klinac, zajedno s ostalom djecom iz četvrti, došuljao bih se na probe glumaca ili operskih pjevača, i sat-dva "živio" u njihovom maštovitom svijetu. Oni su prema nama bili dosta dobronamjerni. Odrasli, uostalom, djeci uvijek dopuštaju da rade što god hoće. Ja sam to koristio, uvaljivao sam im se maksimalno, išao na scenu, iza scene, ispod scene... Uz to, moj je tata kući neprestano pjevao, a često su nam u posjetu dolazili i njegovi kolege pjevači, pa bi svi zajedno, nakon čaše dobrog vina, nerijetko i zapjevali. U mom se djetinjstvu, zapravo, uvijek pjevalo pa bi bilo čudo da i ja nisam propjevao - rekao je Jura Stublić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana