Jukiko Uno i Šiori Kuvahara na "Jesenjoj sonati" u Banjaluci: Muzika koja briše granice

Milanka Mitrić
Foto: B. Brezo

BANjALUKA - Nakon sjajnih nastupa orkestra "Gudači Svetog Đorđa", "Kugoni trija", te pijanistkinje Biljane Jašić Radovanović i klarinetiste Ognjena Popovića, večeras su na 6. internacionalnom muzičkom festivalu "Jesenja sonata" nastupile japanska pijanistkinja Šiori Kuvahara i violinistkinja Jukiko Uno.

Na njihovom programu, četvrte večeri "Jesenje sonate", u koncertnoj dvorani Banskog dvora našla su se djela Johana Sebastijana Baha, Nikola Paganinija, Igora Stravinskog i Henrika Vjenjavskog.

Proslavljena japanska violinistkinja Jukiko Uno rekla je da joj se dopada Banjaluka, da je nastupanje ovdje, kao i u drugim dijelovima svijeta, u stvari dobar način za upoznavanje sa kulturom i istorijom jednog naroda.

- Kada izvodimo muziku, iako ne govorimo istim jezikom, mi stvaramo povezanost sa publikom, gdje god nastupale - rekla je ona.

Koncert je bio podijeljen u segmente u kojima je svaka od ovih umjetnica izvodila solo za klavir i solo za violinu, dok su zajedno izvele djelo Henrika Vjenjavskog – "Faust fantaziju" na teme iz Gunoovog "Fausta" i Paganinijeve "Otkucaje srca".

Pijanistkinja Šiori Kuvahara, kazala je da, iako dolazi iz Azije, s obzirom na to da već neko vrijeme živi u Berlinu, navikla je na nastupanje širom Evrope. Kako kaže, djelo Igora Stravinskog koje je izvela (Petruška za klavir solo), ranije je bilo manje popularno među publikom, jer je bilo pomalo nerazumljivo.

- Sada je jedno od draži djela klasične muzike, koje mnogi vole, a i ja sam među njima. Takođe, to je jedno od najtežih klavirskih djela za izvođenje - navela je ona i dodala, usaglasivši se sa Uno, da je značaj toga što nastupaju u različitim mjestima, i upoznaju različite kulture, i tome što izvode muziku koja briše sve granice među državama, i progovara svojim univerzalnim jezikom.

"Jesenja sonata" biće zatvorena sutra naveče, kada će nastupiti violončelista Dmitrij Kouzov, sa orkestrom "Kamerata" iz Novog Sada. Koncert će početi u 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana