Jovan Dučić je moj duhovni otac

Ratomir Mijanović
Jovan Dučić je moj duhovni otac

Beograd - Nisam napustio operu. Ako više nisam član Narodnog pozorišta iz Beograda, ne znači da i dalje nisam operski pevač. Uvek sam nastupao samo kada sam to želeo i nadam se da će i dalje tako ostati.

Rekao je za "Glas Srpske" operski pjevač i bariton iz Beograda Oliver Njego, koji je prije tri godine otišao iz ansambla nacionalnog teatra Srbije, gdje je bio prvak, a publika brojnih svjetskih gradova upoznala ga je u ulozi u Rosinijevoj operi "Seviljski berberin".

Njego je rekao da uvijek rado nastupa u Trebinju, pa se odazvao i pozivu da bude učesnik "Dučićevih večeri poezije".

- Ljudi u Trebinju me ne zaboravljaju, a ni ja njih. Čujem da govore: Kad dođe Njego, doći će i pesma, ona kada i "suza iz kamena krene" - pričao je Njego.

Operski pjevač, koji je diplomirao 1990. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Radmile Bakočević, ističe svoju vezu sa Hercegovinom i Trebinjem.

- Otac mi je Hercegovac, pa me uvek u Trebinju dirnu lepe uspomene i svaki put se prijatno osećam kada dođem u Hercegovinu. Godinama dolazim na duhovne akademije posvećene Dučiću u Trebinju - kazao je Njego.

Bariton, koji je svoje umijeće pokazao i u "Ljubavnom napitku" Gaetana Donicetija i koji je dobitnik brojnih nagrada na festivalima u Srbiji i inostranstvu rekao je da posebno mjesto posvećuje književnosti Jovana Dučića.

- Na jedan poseban način Dučić je bio moj duhovni otac dok sam bio mlad. Imao sam sreću da vrlo rano upoznam Dučića i njegove stihove i čitam ih sa ushićenjem. Tada je on bio zabranjen i bilo je pravo otkrovenje doći do knjige "Blago cara Radovana". I danas se rado vraćam ovoj knjizi - rekao je Njego.

Umjetnik iza kojeg su nastupi na operskim scenama u Kini, Dubaiju, Francuskoj, Italiji, Koreji, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Makedoniji istakao je da gostovanja u Trebinju posebno pamti.

- Kada se vratim iz Republike Srpske u Beograd sa sobom ponesem mnogo pozitivne energije. Iako sam godinama nastupao u operama volim da pevam i narodne pesme, kancone i romanse. Osećam da sam dužan da svoju radost pevanja delim sa drugim ljudima - rekao je Njego.

Školovanje

Oliver Njego je pjevačku karijeru počeo još kao student, kada je imao povremeni angažman u skopskoj operi, da bi 1979. godine dobio status člana Opere u Skoplju. Po završetku Akademije, 1991. postao je član opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Zanimljivo je da je prvo studirao građevinu, zatim je prešao na šumarstvo, a pokušavao je da se upiše i na pilotsku akademiju. Na kraju se ipak upisao na Muzičku akademiju u Skoplju, sa koje je prešao na beogradski Fakultet muzičke umetnosti.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana