Jeee! Jeee! Jeee! za rođendan

Dejan Vujanić
Jeee! Jeee! Jeee! za rođendan

U zagrebačkom klubu "Soba", grupa "Psihomodo pop" promovisala je novi album "Jeee! Jeee! Jeee!", čiji se izlazak podudara s 45. rođendanom frontmena Davora Gopca. Album je nazvan prema obradi pjesme "Yeah! Yeah! Yeah!" londonskih "Vibratorsa", čime se ovaj bend pridružuje obilježavanju 30-godišnjice panka.

Zvanična promocija će se desiti 28. februara na koncertu "Jeeebilarnih 26" u zagrebačkom klubu "Boogaloo", koji će biti snimljen i za DVD.

Od ukupno 14 pjesama, 12 je napisao Davor Gobac, a preostale dvije su obrade - "Jeee! Jeee! Jeee!" i "Požar", koja je obrada "About A fire" Nensi Sinatre.

Zagrebački mediji kao potencijalne hitove izdvajaju pjesme "Totalno sam lud", "Jurim, jurim" i "Stabilno".

Album je sniman tokom 2008. godine u kućnom studiju "Psihomodo popa" - "Hram mudrosti", a za produkciju su zaslužni basista benda Smiljan Paradiš Šparka i Branimir Tomljenović Brane.

Od gostiju su na albumu učestvovali gudački kvartet "Gracioso", u pjesmi "Tužni klaun" za koju je gudačke linije i aranžman napisao poznati književnik i veliki prijatelj ovog benda, Davor Slamnig.

Na naslovnici albuma "Jeee! Jeee! Jeee!" nalazi se crtež, kadar skinut iz kultnog, prvog kolor filma "Čarobnjak iz Oza" kojeg je nacrtao poznati hrvatski ilustrator i strip crtač Igor Kordej, dok su ostatak omota izradili Tomi Phantasma (Twilight), Gobac i Dean Barić (Dominion art) koji je odradio i vrlo zanimljiv foto shooting uz Tomijevu asistenciju, gdje se članovi benda pojavljuju u ulozi likova iz filma "Čarobnjak iz Oza", a što je ideja samog Gobca.

Zagrebačka grupa "Psihomodo pop" nastala je 1983. godine nakon raspada kultne pank rok grupe "Klinska pomora" iz koje dolazi pjevač Gobac i pridružuju se andergraund grupi "Neron", koja nakon Gobčevog dolaska mijenja ime u "Psihomodo pop".
"Psihomodo pop" svoj muzički izražaj gradi na čvrstim post pank rok temeljima, a od samih početaka im je bila važna odrednica - žestoki i uvjerljivi koncertni nastupi, koji mogu da se uporede sa samim "Roling stounsima", "Ramonsima", Igi Popom, očitim uzorima psihomodovaca.

Krajem 1988. godine izlazi im prvi album "Godina zmaja", koji ih odmah promoviše kao jednu od vodećih grupa na tadašnjoj rok sceni. Hit pjesma "Ja volim samo sebe" u brojnim je novinskim anketama proglašena pjesmom godine. Na albumu prvjencu se nalaze hitovi koji i dan-danas pale i žare na Psihomodo lajv nastupima kao "Frida", "Ramona", "Nebo", "Kad sam imao 16", "Telegram Sam", pjesme koje su postale klasika domaćeg roka.
Drugi studijski album "Sexy Magazin", koji je imao odličan prijem kod publike, grupi je obezbijedio siguran proboj prema samom vrhu domaće rok scene.
Godine 1992. izlazi treći studijski album "Tko je ubio Miskey Mousea" na kojem su, između ostalih, i pjesme koje je grupa izvela u brojnim dječijim TV emisijama. Najveći hit koji "Psihomodo pop" i dan danas sviraju uživo je obrada Ramonsa "Volim crtane filmove". Krajem 1993. godine izdaju novi album "Srebrne svinje", koji sadrži hitove "Osjećam se haj", "Natrag u garažu" i obradu "Roling stouns" klasika "Starfucker". Godine 1995. objavljuju album "Unplugd", koji je zapravo "The Best of" snimljen na akustičnim instrumentima po uzoru na tada vrlo popularan trend u svijetu pod nazivom uplugged. "Sextasy" izlazi 1997. godine i taj album nije bio samo tonski zapis, već interaktivni CD sa podacima o članovima grupe i prigodnim igricama, a 1999. godine "Psihomodo pop" objavljuje koncertni album "Eine Grosse Hit Parade" snimljen u mariborskom "Štuku". "Debakl" izlazi 2000., a "Plastic Fantastic" 2004. godine.

"Grote prijs of Netxerland"

"Psihomodo pop" je nastupio 1988. godine na "Grote prijs of Netxerland" (velika nagrada Holandije), gdje su u konkurenciji   600 rok grupa odabrani među šest najboljih. Ovaj uspjeh nije prošao nezapaženo, pa se za "Psihomodo pop" zainteresovao tada jedan od najpopularnijih voditelja MTV-a Marcel Vanthil, koji je uvrstio u svoj program englesku verziju pjesme "Ja volim samo sebe" preimenovanu u "I'm In Love With Gobac" za koju je snimljen spot baš na koncertu u Amsterdamu, a to ujedno bio i prvi video-spot sa ovih prostora emitovan na MTV-u.

Psihomomodo pop - Ja volim samo sebe /video/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana