Jedinstveni Renesans nastupa u Banjaluci

A. M.
Jedinstveni Renesans nastupa u Banjaluci

Banjaluka - Koncert Ansambla za ranu i tradicionalnu muziku "Renesans" iz Beograda biće održan večeras u 20 časova u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra u Banjaluci.

Beogradski Ansambl za ranu i tradicionalnu muziku "Renesans" rođen je u jesen 1968. godine, kada su prvi put ozvučene partiture na istorijskim instrumentima koje je Dragan Mlađenović Šekspir donio iz Praga i Beča. Osnivači Ansambla Miomir Ristić, Ljubomir Dimitrijević i Dragan Mlađenović Šekspir (uz podršku koleginica Dušice Obradović i Iskre Uzelac) održali su svoj prvi cjelovečernji koncert 14. januara 1970. godine u beogradskoj Galeriji fresaka. Tokom pet decenija postojanja ovaj jedinstveni ansambl održao je više od tri hiljade koncerata širom Evrope (u Francuskoj, Italiji, Španiji, Njemačkoj, Bugarskoj, Rumuniji, Finskoj, Portugaliji, Kipru, Grčkoj, Belgiji, Holandiji Rusiji, Mađarskoj, Čehoslovačkoj i Švedskoj), te na Srednjem Istoku (Sirija) i u Sjevernoj Africi (Alžir).

Ansambl je tokom 80-ih u izdanju PGP RTB objavio pet LP ploča i audio-kaseta, a tokom 90-ih devet naslova u inostranstvu (Grčka, Njemačka i Španija). Publici u Banjaluci predstaviće se Katarina Božić, sopran, Ana Mladenović, blok flauta, frula, kornamuza, Aleksandar Jovan Krstić, blok flauta, kaval, kornamuza, raušfajfe, Tina i Maja Mladenović na harfi, Srđan Stanić, fidel, viola da gamba, Andrija Sagić, udaraljke, i Ljubomir Dimitrijević, blok flauta, gemshorn, kornamuza, raušfajfe i frula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana