Ivana Jordan - Muzika moja potreba

Sanja Jokić
Ivana Jordan - Muzika moja potreba

Iskreno se dajem u svakoj pesmi, jer je muzika moja potreba, moj način da nešto kažem na sav glas. Nije mi cilj da pružim samo puku zabavu, već i da navedem nekog na razmišljanje.

Rekla je to za "Glas Srpske" kantautor Ivana Jordan, koja ovih dana priprema novi album, koji će, kako je objasnila, biti prepoznatljiv "po širokom i vizionarskom zvuku".

Ivana se ove godine vratila na muzičku scenu poslije duže pauze novim singlom "Kao ljubav", kojim je ujedno obilježila desetogodišnjicu rada.

- Svoj muzički rad i sebe doživljavam kao nešto što bi se nazvalo "filozof kosmonaut na visokim potpeticama". Pokušavam sebe da sagledam u trećem licu, da sa strane probam da osetim kako ta muzika koju radim objektivno deluje na ljude. I shvatila sam da je ona potrebna, baš takva kakva jeste - kaže Ivana.

Naglašava da ljudi koji imaju svoj jedinstven, prepoznatljiv izgrađen stil ne smiju odustajati od njega i povinovati se nekim nametnutim šablonima ili trendovima.

- Sve je to prolazno dok ličan, jedinstven stil ostaje večno i s njim se može raditi dosta raznovrsno i može se stalno bogatiti novim idejama - kaže Ivana.

Pjevačica koja često za motiv u svojim pjesmama uzima vjeru ističe da je "telo koje životari bez duhovnosti obična mašina, barka koja leluja na talasima, bez svesti zašto se ljulja".

- Svako duhovnost gradi i budi u sebi na svoj način. Moj put je put upoznavanja samog sebe, pokušaj razumevanja smisla, suštine. Spoljni i pojavni svet je prepun izazova, pogrešnih i prividnih uzora i ideala, koji se putem medija i sistema vrednosti, ponekad nameću kao vladajući. Pokušavam da se ne upuštam u tu gungulu već sam u nekom svom svetu, bavim se svojim poslom čisto i iskreno. To nije lako - naglašava Ivana, koja je prije nekoliko mjeseci pjevala za djecu Kosova i održala koncerte u Gračanici i Leposaviću.

Naglašava da ne razmišlja o skandalima i ružnim stvarima već da to što napiše otpjeva i u nekome probudi lijepa osjećanja i da ga navede na uzbudljiva djela.

Ističe da bi voljela da se uskoro druži sa banjalučkom publikom, ali da još uvijek nema dogovoren koncert. Ipak, nada se da će se to uskoro desiti.

Brak

Ivana je nedavno rekla "da" svom dugogodišnjem momku Dušanu Antonijeviću, a vjenčanje je obavljeno u crkvi Svetog arhangela Gavrila u Zemunu. Ivana i Dušan su prijatelji još od srednjoškolskih dana, neko vrijeme su bili u vezi, ali su im se putevi jedno vrijeme razišli.

Ivana kaže da je trenutno ispunjava ljubav prema kuhinji, iako se još nije u potpunosti "izvještila".

- Uživam u otkrivanju pripremanja raznih jela i iskreno se radujem kada ručak ispadne dobro, baš kako je zamišljeno. A i to se dešava ponekad - dodaje u šali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana