Igor Paspalj: Nema bunta bez dobre svirke

Aleksandra Rajković
Igor Paspalj: Nema bunta bez dobre svirke

Imamo hiljade mladih bendova sa tzv. "porukom", koji ne znaju ni dobro da naštimaju instrumente, a kamoli da nešto ozbiljno odsviraju - rekao je u intervjuu za "Glas Srpske" banjalučki muzičar Igor Paspalj.

On je radio muziku za novu predstavu Studentskog pozorišta iz Banje Luke, "Roki horor šou", a takođe predaje na banjalučkoj Akademiji umjetnosti. 

- Iako pojedini kritičari smatraju da koncept "bunta u muzici" ne mora nužno da sadrži smisleno baratanje instrumentom, smatram da je takav pristup kod nas previše učestao, i kao takav samo pogoršava ionako lošu situaciju kada je u pitanju r'n'r scena i afirmacija mladih bendova - kaže Paspalj.

* GLAS: Radili ste muziku za novu predstavu u banjalučkom Studentskom pozorištu. Kako je izgledala saradnja sa ljudima iz ovog pozorišta i rad na predstavi?

PASPALj: Veoma sam zadovoljan cjelokupnom saradnjom sa ekipom iz Studentskog pozorišta, kako sa rediteljem Aleksandrom Pejakovićem, tako i sa glumcima, producentom i svim ostalim osobama koje su bile uključene u ovu predstavu. Radi se o jednoj zaista iskrenoj ekipi entuzijasta i jednom projektu čiju je adaptaciju reditelj Pejaković izvrsno osmislio i prilagodio našem vremenu. Koliko je saradnja bila dobra, govori i činjenica da ćemo veoma brzo ponovo sarađivati na jednom drugom projektu Studentskog pozorišta, o kojem ne bih govorio u ovom momentu.

* GLAS: Koliko je domaća publika muzički obrazovana i kakva je po Vašem mišljenju muzička kultura na našem prostoru?

PASPALj: Ovdje bih želio izbjeći dobro poznatu stereotipnu priču o šetnim uticajima turbo-folka na muzički ukus masa, itd... i ne ulazeći mnogo u genezu problema, samo ću dati lično mišljenje da je nivo muzičke kulture kod nas katastrofalno nizak, da ne kažem nikakav. Srećom, postoje institucije koje rade na njegovom poboljšanju, poput Akademije umjetnosti u Banjaluci, Studentskog pozorišta, Banjalučke filharmonije itd...

* GLAS: Imate objavljen album za strano tržište, kako je došlo do tog projekta?

PASPALj: Da, objavio sam gitarski instrumentalni album "Gravitdž" za holandsku izdavačku kuću "Moonwolf Records" početkom 2010. godine, iako je materijal snimljen dosta ranije, krajem 2006. Taj album je naprosto proizvod moga dugogodišnjeg bavljenja gitarom, a do saradnje je došlo na inicijativu Mische Oehlen -a iz "Moonwolf Records". Album se prodaje isključivo preko interneta, Amazonom, CD Baby, i ostalim onlajn sajtovima, i trenutno sam prezadovoljan recenzijama koje je dobio putem interneta.

* GLAS: Koliko se kroz domaću muziku ogleda društvena situacija kod nas?

PASPALj: Puno. Možda i previše.

* GLAS: Da li danas mladi muzičari uopšte izražavaju svoj stav i neku vrstu bunta kroz ono što rade?

PASPALj: Zasigurno. Međutim, po mom mišljenju, tu takođe postoji jedan problem. U tom cjelokupnom buntu, želji da se na neki način istaknu, da pošalju neku "poruku", mladi bendovi i muzičari često požuruju u toj namjeri, pa zanemaruju ono osnovno – zanemaruju upravo sviranje i pjevanje kao prvu i osnovnu stepenicu, tj. osnovno izražajno sredstvo kojim će izraziti taj bunt ili poruku.

Publika

- Dobra posjećenost koncerata, predstava i ostalih manifestacija pokazuje poboljšanje kompletnog kulturnog života RS i BiH, iako je to još uvijek, mora se priznati, nedovoljan procenat kulturno "osviješćene" publike. Međutim, činjenica je da ide nabolje - smatra Igor Paspalj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana