I Srpska na muzičkoj mapi

Mirna Pijetlović
I Srpska na muzičkoj mapi

Banjaluka - Na mapi svjetskih destinacija, koje su na Svjetski dan muzike bile “obojene” najljepšim notama, našla se i Republika Srpska sa nizom koncerata i pomno osmišljenih nastupa.

Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci u saradnji sa Muzikološkim društvom RS četvrtu godinu zaredom obilježila je 21. jun - Svjetski dan muzike.

- Kao i prethodnih godina, velikim brojem javnih nastupa profesora i studenata Akademije umjetnosti na više različitih lokacija u Banjaluci i u različitim terminima, muzikom smo “obojili” Banjaluku, a cilj nam je bio da se muzika ponovo čuje i sa onih mjesta sa kojih ljudi obično ne očekuju da je čuju - rekli su organizatori manifestacije.

Osim Akademije umjetnosti, svojim aktivnim učešćem program su obogatili i Gradski tamburaški orkestar Banjaluka, KUD “Veselin Masleša”, Muzička škola “Vlado Milošević” i Vojni orkestar Oružanih snaga BiH.

- Od ove godine, na poziv Akademije, priključile su nam se i muzičke škole u Prijedoru, Doboju i Zvorniku. U realizaciji ovogodišnje manifestacije učestvovalo je više od 400 muzičara, kako profesionalnih, tako i amatera - istakli su organizatori.

Ljubav prema muzici i ljudima, istrajnost, vjera, nada, kao i entuzijazam profesora i studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci ne jenjava ni u ovako složenoj finansijskoj situaciji, ocjena je stručnjaka koji su organizovali manifestacije na Svjetski dan muzike.

Kao i prethodnih godina, obaveza organizatora bila je da koordiniše i obezbijedi uslove da svi planirani muzički programi budu potpuno besplatni sa željom da se kvalitetna muzika promoviše i još više približi građanima.

Evropskom poveljom o prazniku muzike, na prijedlog nekadašnjeg ministra kulture Francuske Žaka Langa, 1997. godine ustanovljen je Svjetski dan muzike. Potpisnice Evropske povelje o prazniku muzike bile su Francuska, Češka, Španija, Italija, Grčka i Turska da bi danas u obilježavanju Svjetskog dana muzike učestvovalo više od stotinu zemalja.

Lokacije

Različiti žanrovi i bogat repertoar bili su na brojnim lokacijama u Banjaluci.

Tako su ljubitelji muzike imali priliku da uživaju u nastupima na Akademiji umjetnosti, Vladi RS, Narodnoj skupštini RS, u ulici Veselina Masleše, Banskom dvoru, Trgu bana Svetislava Tise Milosavljevića...

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana