Humanitarna turneja etno-grupe Iva po Republici Srpskoj

Cvija Mrkonjić
Humanitarna turneja etno-grupe Iva po Republici Srpskoj

Doboj - Etno-grupa "Iva" iz Doboja održaće dva cjelovečernja koncerta u četvrtak i petak, a priliku da uživa u muzičkoj čaroliji ovog sastava imaće publika u Derventi i Bijeljini.

"Iva" će prvo nastupiti u četvrtak u derventskom Centru za kulturu, a u petak će zapjevati u Bijeljini u Centru za kulturu "Semberija". Oba koncerta počeće u 19 časova, a dio su projekta "Etno fjužn prelo 2015".

- Koncert u Bijeljini organizujemo zajedno sa udruženjem "Drugačiji svijet", on će imati humanitarni karakter i posvećen je licima oboljelim od autizma - naveo je osnivač grupe i profesor na banjalučkoj Akademiji umjetnosti Saša Pavlović.

Objasnio je da nastoje, kada god su u prilici, da pomognu određenoj populaciji, te dodao da će, osim "Ive", na koncertima nastupiti i po jedan ansambl iz navedenih gradova kao gost iznenađenja.

- Nadamo se da će i ovaj koncert biti uspješan i drago nam je što smo sada na našu mapu stavili i Derventu, jer "Iva" je bazično iz Doboja, a još uvijek nismo imali cjelovečernji koncert kod prvih komšija - kazao je Pavlović.

Projekat "Etno fjužn prelo" se realizuje već šest godina i to u dvije forme. Prve tri godine predstavljao je turneju "Ive" po gradovima RS, nakon čega je ova muzička manifestacija održavana na dobojskom trgu promovišući i afirmišući tradicionalnu muziku u savremenim muzičkim formama i izrazima, razvijajući poštovanje kulturne raznolikosti i kreativne potencijale.

Dva najavljena koncerta predstavljaju nastavak prvobitne forme projekta, odnosno turneju etno-grupe po RS, ali i Srbiji.

Ovaj dugogodišnji projekat sufinansiraju Ministarstvo prosvjete i kulture RS, gradovi domaćini i prijatelji etno-grupe "Iva".

Nove grupe

Jedan od rezultata "Ivinih" turneja u prve tri godine realizacije projekta "Etno fjužn prelo" jeste formiranje više od 35 novih etno-grupa širom Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana