Hor „Vila“ pobjednik festivala u Poljskoj

Agencije
Hor „Vila“ pobjednik festivala u Poljskoj

Prijedor - Hor Srpskog pravoslavnog crkvenog pjevačkog društva “Vila”, pod vođstvom dirigenta Aljoše Novakovića, pobjednik je Međunarodnog festivala crkvene muzike “Hajnovka 2012” u Poljskoj.

Ova prestižna kulturna manifestacija, koja se već više od tri decenije održava u Hajnovki i Bjalistoku, gradovima na sjeveroistoku Poljske, jedno je od najznačajnijih takmičenja horova na svijetu, na kojem je do sada nastupilo više od 740 najboljih horova sa svih kontinenata.

Grad Prijedor i Republika Srpska od sada imaju predstavnike među pobjednicima – laureatima ovog velikog festivala.

Dirigent “Vile” Aljoša Novaković rekao je Srni da je nastup na ovakvom festivalu velika čast, jer mnogi horovi godinama čekaju da uopšte budu uvršteni u takmičarski program festivala.

 “A ako još postanete pobjednik, to je veliki uspjeh i velika satisfakcija. Ja sam zahvalan članovima hora, mojim žSpartancimaž, koji su nakon dvadesetsedmočasovnog putovanja do Bjalistoka imali malo vremena za odmor i kraću probu, a onda su publici u sali Bjalistočke filharmonije briljantno izveli svoj program i podarili emocije, na šta niko u sali, uključujući i stručni žiri, nije ostao ravnodušan. Aplauz je trajao i trajao” rekao je Novaković.

Sedmočlanim stručnim žirijem, koji su činili najveći autoriteti iz oblasti horske muzike iz Poljske, Ukrajine, Litvanije i Kazahstana, predsjedavao je Romuald Tvardovski, kompozitor i profesor Muzičke akademije “Frederik Šopen” u Varšavi.

Tokom četiri festivalska dana publici su se predstavila 24 hora iz Ukrajine, Estonije, Bjelorusije, Moldavije, Poljske, Litvanije, Letonije, Rusije, Rumunije, Izraela i Gruzije.      

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana