Hor Jedinstvo pjeva 120 godina

Aleksandra Madžar
Hor Jedinstvo pjeva 120 godina

Banjaluka - Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo", godišnjim koncertom koji će biti održan večeras u 20 časova u Banskom dvoru Kulturnom centru, počinje proslavu jubileja - 120 godina postojanja.

Banjalučka publika imaće priliku da uživa u autentičnom izvođenju kompozicija Isaija Srbina, Pavela Česnokova, Stevana Mokranjca, kao i crnačke duhovne muzike, što je samo dio repertoara koji će "Jedinstvo" izvesti u velikoj koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Tradicionalnom koncertu prethodila je retrospektivna izložba "Jedinstva", koja je otvorena u utorak uveče u crvenom salonu Banskog dvora.

- U okviru postavke emitovana je emisija i video-zapisi sa velike francuske turneje koju je hor imao u septembru 2012. godine, koja je bila najava za  obilježavanje jubileja - rekao je dirigent hora Nemanja Savić.

Kao solisti na godišnjem koncertu nastupiće soprani  Karolina Mihajlović i Biljana Kerkez, bariton Lazar Radoja, pijanista Mladen Janković i Radiša Račić sa udaraljkama.

Nastup Mješovitog hora Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo", kao i uvijek, biće održan pod dirigentskom palicom Nemanje Savić.

- Povodom jubileja u planu nam je da objavimo dva nova kompakt diska, kao i jedan DVD, na kojem će biti snimci posljednjih deset godina našeg rada - kaže Savić.

Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo" tokom svog postojanja jedan je od najuspješnijih horova  u Republici Srpskoj i BiH.

- Svoje umjetničke domete pokazali smo na mnogobrojnim koncertima održanim u Grčkoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Kini, Rusiji, Francuskoj i tako na pravi način  predstavili srpsku kulturu u ovim zemljama - kazao je Savić.

Godine 1995. osnovan je i Dječiji hor "Jedinstvo", a mališani nastupaju pod dirigentskom palicom Jasne Antonić.

Odlikovanja

Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo", jedno od najstarijih društava u Republici Srpskoj i BiH, osnovano je 1893, a djelovalo je do 1941. godine, kada mu je zabranjen rad. Godine 1992. obnovljen je rad ovog društva, a Mješoviti hor je veoma brzo zauzeo istaknuto mjesto u muzičkom životu Republike Srpske i postao nosilac tri visoka odlikovanja, Ordena Svetog Save, Ordena Njegoša i Ordena Svetog Andreja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana