Gustavo Dudamel, najmlađi dirigent u istoriji novogodišnjih bečkih koncerata: Poslije ovog nastupa mogu mirno da umrem

Priredila: Aleksandra Madžar
Gustavo Dudamel, najmlađi dirigent u istoriji novogodišnjih bečkih koncerata: Poslije ovog nastupa mogu mirno da umrem

Beč - Pedeset miliona ljudi širom svijeta, tradicionalno, u prvo podne poslije slavlja Nove godine uz male ekrane uživalo je u raskošnom koncertu Bečke filharmonije, ovaj put sa dodatnom radoznalošću, jer je ispred orkestra stajao 35-godišnji dirigent iz Venecuele Gustavo Dudamel, najmlađi dirigent u 75 godina dugoj istoriji novogodišnjih koncerata.

Ova vijest obišla je svijet, jer je zaista velika čast i ponos stati sa palicom na sceni u bečkom Muzikferajnu, a to nije krio ni Dudamel, koji je poslije izjavio da nakon dirigovanja ovim događajem može mirno da umre.

- Ovo je za publiku pravi muzički užitak, ali i slanje poruka nade, prijateljstva i mira širom svijeta. To što sam ja izabran za dirigenta ovog velikog koncerta pokazatelj je generaciji mladih umjetnika da je sve moguće - kazao je on.

Dirigent, čiji su talenat prepoznali i veliki znalci u ovom poslu Sajmon Retl i Klaudio Abado, sa Bečkom filharmonijom imao je 46 zajedničkih nastupa, a u novogodišnji koncert unio je, kako kaže, malo južnoameričkog duha.

U relativno mladoj karijeri osvojio je mnoge značajne nagrade, a tokom 2015. godine dirigovao je u uvodnim i završnim numerama poznatog filmskog kompozitora Džona Vilijamsa, za zvanični saundtrek i film "Rat zvijezda - Epizoda 8: Buđenje sile". Na Superbolu godinu kasnije, Dudamel i Orkestar mladih Los Anđeles pratili su bend "Koldplej" i pjevali zajedno sa Krisom Martinom, Bijonse i Burnom Marsom.

Publika u bečkoj sali, ali i milioni gledalaca u 90 zemalja svijeta, gdje se prenosi koncert, uživali su u djelima Johana Štrausa oca i sina, Franca Lehara, Emila Valdtojfela, Franca fon Zupea, Karla Cirera i Ota Nikolaja. Muzičari su nastupili u novoj odjeći, koju su dizajnirali Vivijen Vestvud i Andreas Kronthaler. Karte za narednu sezonu mogu se nabaviti u periodu od 2. januara do 28. februara, a cijena se kreće od 35 do 1.090 evra.

Prvi koncert

Prvi novogodišnji koncert održan je 31. decembra 1939. godine pod dirigentskom palicom Klemensa Krausa. Naredni koncert je priređen 1. januara 1941. godine. U vrijeme rata i diktature mnogi su ovaj koncert doživjeli kao "pravo bečko slavlje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana