“Gudači sv. Đorđa” i note “Ogledala”

Tanjug
“Gudači sv. Đorđa” i note “Ogledala”

Beograd - Kamerni orkestar “Gudači sv. Đorđa” i solisti Ana Radovanović, mecosopran, Srđan Sretenović, violončelo i Neda Hofman, klavir premijerno su u Kolarčevoj zadužbini izveli poruybinu 44. Bemusa, kompoziciju Srđana Hofmana “Ogledalo”, javio je Tanjug.

Djelo uglednog srpskog kompozitora Hofmana “Ogledalo” refleksija za trio i kamerni orkestar, poruybina ovogodišnjeg Bemusa, napisano je na tekst “Retflections” djela Dejvida Tejlora i nekoliko stihova iz pjesme “Ogledalo” Silvije Plat.

Prema riječima kompozitora, odnos između ogledala ili površine vode, na kojima se reflektuje lik onoga koji u to ogledalo/vodu gleda, vječna je tema umjetnosti.

Intelektualno složeno i emotivno prenapregnuto djelo Hofmana muzička je priča o identitetu i prolaznosti, “Ogledalo” kao simbol drugog ja kompozitora, pedagoga i teoretičara savremene muzike Hofmana, autora čiji opus čine brojna orkestarska, vokalno-instrumentalna, kamerna, solistička, horska i elektro-akustička djela.

Publika je u utorak uveče sa velikom pažnjom slušala prvo izvođenje djela u izvanrednom tumačenju mladih muzičara i toplim aplauzom nagradila kompozitora, koji je, kao što je red na premijerama, izašao na binu da se pokloni.

Na programu koncerta pored Hofamanovog “Ogledala” bila je Sonata za gudače br. 2 A-dur Đoakina Rosinija, “Elegija” za gudače Edvarda Elgara i Kamerna simfonija Dmitrija Šostakoviča.

Bemus u 44. izdanju, pod sloganom “Opsada Beograda” predstavlja do 21. oktobra ukupno 15 koncerata različitih žanrova, zaključno sa koncertom Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, koji obilježava 75 godina postojanja, a sviraće u Kolarčevoj zadužbini pod vođstvom dirigenta Bojana Suđića.

Pako de Lusija

Pako de Lusija nastupiće sutra na Bemusu, a njegov koncert počeće u 20 časova u Centru “Sava”. On je prvi španski gitarista koji je dobio počasni doktorat čuvenog “Berkli” koleya za muziku iz Bostona, sinonim je za flamenko gitaru i istovremeno jedan od najoriginalnijih umjetnika ovog žanra. U karijeri koja traje decenijama, Pako de Lusija je pronio slavu flamenko muzike širom svijeta. Iako je tokom čitave karijere ostao vjeran svojim muzičkim korijenima, uvijek se trudio da bude originalan i drugačiji.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana