Grupa Partibrejkers - Krš i lom za novu zabavu

Dejan Vujanić
Grupa Partibrejkers - Krš i lom za novu zabavu

Partibrejkersi završavaju studijski miks novog živog albuma pod nazivom "Krš i lom". Riječ je snimku koncerta iz beogradskog Doma omladine održanog 21. marta 2009. godine. Na albumu će se naći oko 14 pjesama, a CD će biti izdat za "Odličan hrčak" krajem aprila.

Pjevač benda Zoran Kostić Cane rekao je da je motiv za izdavanje ovog materijala popunjavanje vremena između dva studijska albuma i činjenica da bend nema odgovarajući živi album, jer je prethodni "Zabava još traje" (1992) "jedno nespretno izdanje".

Bend je 5. marta svirao u kragujevačkoj dvorani "Šumadija", što im je bio prvi nastup poslije koncerta za doček Nove godine u beogradskom bioskopu "Odeon".

Već 26. marta sviraće u Cirihu, a potom u Splitu i Karlovcu. Tokom jula očekuju ih nastupi u Kolašinu i Mostaru.

Posljednji album "Sloboda ili ništa" izdali su 2. novembra 2007. godine za PGP-RTS i to poslije pet godina "studijskog" mirovanja.
Sve pjesme na albumu pisali su Cane i Anton, a album je sniman u studiju "Bare Wired" u toku 2006 i 2007. godine.
- "Sloboda ili ništa" je u našem fazonu. To je ono što radimo ceo život. Ljubavne pesme, komentari na sadašnjost, budućnost i prošlost, gledanje svog ovog života u nama i oko nas. Preispitivanje odnosa sa ljudima" - rekao je Cane.  Na albumu gostuju i Branislav Petrović Banana, Koja, Saša Lokner, "Ritch Bitch", dok je produkcija izdanja povjerena Igoru Borojeviću.

Bez ikakve medijske kampanje prvi tiraž ploče od 4.000 primjeraka prodat je za jedan dan.
Prvi spot sa albuma, koji je sniman u zgradi BIGZ-a, "Brejkersi" su uradili za numeru "Lobotomija", a režiser je bio Ivan Markov, autor dokumentarca "Geto - tajni život grada" iz 1993. godine u kojem su se "Partibrejkersi" pojavili sa spotom "Hoću da znam".
Muzički kritičar Goran Terzić rekao je da "Brejkersi" u najboljoj tradiciji svojih duhovnih prethodnika ("Rolling Stones", "Yargirds", "Stooges", "New York Dolls") ili savremenika ("Gunclub", "Cramps"), spajaju moderno i tradicionalno, tako da se prvo oplemenjuje suštinom drugoga, dok se drugo po ko zna koji put obnavlja u formi prvoga.

- Kao i svaki esencijalni rok sastav, "Partibrejkersi" znaju ili osećaju, svejedno, da se alhemičarska formula ove muzike nalazi u principu savršene nesavršenosti. Zato se ova grupa veterana beogradske rok, pank i postpank scene, uvek apriori opredeljuje za kinetiku i frenetičnost živih nastupa, kao temeljni model u shvatanju i pristupu rokenrolu - kazao je Terzić.

Žurkolomci

Grupu "Partibrejkers" osnovali su avgusta 1982. godine Cane, bubnjar Goran Bulatović Manza, gitarista Nebojša Antonijević-Anton i gitarista Ljubiša Kostandinović.   

Shodno svom razuzdanom ponašanju i po Canetovom doživljaju samih sebe, a u Manzinom prevodu, nazvali su se "Partibrejkers" (Žurkolomci).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana