Gru­pa Divlje ja­go­de - Tri de­ce­ni­je do­brog zvu­ka

Aleksandra Rajković
Gru­pa Divlje ja­go­de - Tri de­ce­ni­je do­brog zvu­ka

Gru­pa "Divlje ja­go­de" nas­tu­pi­će 18. ju­la na fes­ti­va­lu "Banja Luka rock open air festival 2009". Si­gur­no je da "Divlje ja­go­de" već de­ce­ni­ja­ma ima­ju svo­ju vjer­nu pu­bli­ku, me­đu svim ge­ne­ra­ci­ja­ma. Sve je po­če­lo pri­je 32 go­di­ne, ka­da je gi­ta­ris­ta Se­ad Li­po­va­ča Ze­le, (ko­ji je u po­čet­ku svi­rao u ben­do­vi­ma "Bi­se­ri", "Se­le­kci­ja" i "Ze­nit") sa pje­va­čem An­tom - To­ni­jem Jan­ko­vi­ćem i ba­sis­tom Ni­ha­dom Ju­suf­hodžićem osni­vao "Divlje ja­go­de". Sa njima su još kla­vi­ja­tu­ris­ta Mus­ta­fa - Muc Isma­ilov­ski i bubnjar Ado­nis Do­ku­zo­vić.

Prvim sin­glo­vi­ma pos­ti­žu po­pu­lar­nost naj­vi­še za­hvaljuju­ći rok ba­la­da­ma "Pat­ki­ca", "Je­di­na mo­ja" i obra­dom na­ro­dne "Moj dil­be­re". Ubrzo sni­ma­ju de­bi al­bum na ko­jem je no­va ver­zi­ja hi­ta "Je­di­na mo­ja", za­tim pje­sme "Divlje ja­go­de", "Kri­vo je mo­re" i či­tav niz rok pje­sa­ma na tra­gu gru­pa "Deep Purple" i "Black Sabbath". Ve­ći­nu tek­sto­va na­pi­sao je An­te Jan­ko­vić, a pro­du­ci­rao Vla­di­mir De­lač. Po­sli­je objavljivanja al­bu­ma 1978. go­di­ne gru­pa je pa­uzi­ra­la. Mus­ta­fa Isma­ilov­ski ih na­pu­šta i for­mi­ra po­pu­lar­na "Sre­brna kri­la", a Se­ad Li­po­va­ča uz Ma­ri­nu Tu­ca­ko­vić pos­ta­je po­kre­ta­čka sna­ga dis­ko gru­pe "Mir­zi­no", ko­ja se pro­sla­vi­la hi­tom "Ap­so­lu­tno tvoj".

Po­čet­kom 1981. go­di­ne gru­pa je obno­vi­la rad u pos­ta­vi Li­po­va­ča, Jan­ko­vić, bubnjar Nas­ko Bu­di­mlić i ba­sis­ta Ali­ja  - Alen Isla­mo­vić. U stu­di­ju "Dru­ga ma­ca" sni­ma­ju al­bum "Sta­kle­ni ho­tel" ko­ji pre­uzi­ma dio zvu­ka gru­pe AC/DC. Plo­ču su pro­du­ci­ra­li Li­po­va­ča i En­co Le­sić. Tek­sto­ve su pi­sa­li Go­ran Pe­tra­no­vić, Ma­ri­na Tu­ca­ko­vić i Alen Isla­mo­vić. Al­bum je do­nio po­pu­lar­ni "Autos­top", kao i ba­la­de "Do­dir­ni me, ski­ni bol", "Po­tra­ži put" i dru­ge. U se­zo­ni 1981. "Divlje ja­go­de" su od ve­ćih kon­ce­ra­ta nas­tu­pa­li na beo­grad­skom hi­po­dro­mu i BROF-u.  Sljede­će go­di­ne obja­vi­li su al­bum "Mo­to­ri" na ko­me je pje­vao Alen Isla­mo­vić, jer je Jan­ko­vić u me­đu­vre­me­nu izba­čen iz gru­pe. Al­bum su sni­ma­li u Njema­čkoj, a tek­sto­ve su pi­sa­li Du­ško Tri­fu­no­vić, Bo­ško Obra­do­vić i Mir­ko Gli­šić.
Naj­ve­ći hi­to­vi na al­bu­mu su is­to­ime­na pje­sma "Mo­to­ri", "Šej­la", "Za­gri­zi ro­ken­rol", ba­la­de "Na­smi­je­ši se" i " Ne že­liš kraj". Al­bum je odli­čno pro­šao kod pu­bli­ke, a na pro­mo­ti­vnim kon­cer­ti­ma u gru­pu se na­krat­ko vra­ća An­te Jan­ko­vić, ko­ji se ubrzo po­sve­ću­je so­lo ka­ri­je­ri.    

"Ča­robnjaci" je na­ziv al­bu­ma ko­ji se po­ja­vio 1983. go­di­ne, a dvi­je go­di­ne ka­sni­je 
izla­zi "Va­tra" ko­ji sa ra­zlo­gom ni­je bio po­se­bno za­pa­žen.
"Divlje ja­go­de" su po­ku­ša­le da se pro­bi­ju u Lon­do­nu kao "Wild Strawberries". Na osno­vu al­bu­ma "Ča­robnjaci" za­in­te­re­so­va­li su me­nadžere iz kom­pa­ni­je "Trans Atlan­tik Re­kor­ds" i oni su ih po­zva­li na pro­bno sni­manje u Lon­don. No­vi ba­sis­ta je Zla­tan Će­hić Će­ha (Alen Isla­mo­vić je do­bio ulo­gu gla­vnog pje­va­ča). U Lon­do­nu su sni­mi­li osam sta­rih pje­sa­ma na en­gles­kom je­zi­ku i dvi­je no­ve "Wild Boys" i "Fire On The Wather".  Po­vo­dom tog sni­manja održa­li su ve­li­ki kon­cert u Za­gre­bu na ko­jem se po­javljuje Ke­vin Ru­sel (no­vi­nar he­vi me­tal ča­so­pi­sa "Kerrang!").

Za vri­je­me ra­ta Ze­le Li­po­va­ča je ži­vio u Lon­do­nu i Za­gre­bu. Za en­gles­ko trži­šte 1993. go­di­ne obja­vio je "Magic Love", a 1995. sa obnovljenim "Ja­go­da­ma" iz­da­je al­bum "La­bu­de, kad ra­ta ne bu­de".
Al­bum "Sto vi­je­ko­va" obja­vi­li su 1997, a 2003. go­di­ne i al­bum "Od ne­ba do ne­ba" sa ve­li­kim hi­tom "Ma­ri­ja". Tri go­di­ne ka­sni­je po­ja­vio se boks-set sa di­gi­tal­nim iz­danjima svih al­bu­ma, kao i no­vi sin­gl "Pi­ra­mi­da". 

Pje­sme

Me­đu po­pu­lar­nim i ra­do slu­ša­nim pje­sma­ma "Divljih ja­go­da" sva­ka­ko su "Ne­mam ni­šta pro­tiv" i "Bi­će bolje". Svi ljubi­telji ove gru­pe si­gur­no ne za­obi­la­ze ove pje­sme, ko­je se već 30 go­di­na "čvrsto drže". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana