Grofa Đuraz: Evropa je super, al ne treba je previše gledati u zube

Nikola Lugić
Grofa Đuraz: Evropa je super, al ne treba je previše gledati u zube

Muzičar vampir iz Banjaluke, koji je veoma poznat na alternativnoj sceni Republike Srpske i FBiH, ali i izvan granica zemlje Grof Đuraz, izdaje svoj prvi album.

U intervjuu za "Glas Srpske" priča o promociji albuma, predstojećoj turneji, Evropi, jugonostalgiji, muzičkoj sceni kod nas i o saradnji sa Dinom Šaranom iz sarajevskog benda "Letu štuke".

Za sebe voli da kaže da je estradna pojava, umjetnik, muzičar, kolumnista, vizionar, humanista. Tu je da uljepša život na planeti sebi i svojim obožavaocima, a da zagorčava živote i izaziva koprivnjaču idiotima i onima koji ga ne vole.

* GLAS: Uskoro izlazi tvoj prvi album "Ja sam normalan". Koliko pjesama ima i da li su u planu neki muzički spotovi?

GROF ĐURAZ: Da, u pitanju je moj prvi album, a u međuvremenu je bilo nekih izdatih demo varijanti, ali ovo je prvo zvanično izdanje. Ma, album ima trinaest pjesama, a u planu je nekoliko spotova. Iskreno se nadam što prije.

* GLAS: Imaš li u planu neke koncerte kako bi promovisao album?

GROF ĐURAZ: Naša zamisao je da odradimo koncertne promocije albuma za početak u Sarajevu, Ljubljani, Beogradu i Zagrebu, s tim da bi fokus bio na slovenačko i hrvatsko tržište. Pored toga, probaćemo doći do što većeg broja radio stanica i top-listi.

* GLAS: Singl "Jugonostalgija" dobro je prošao kod publike u cijeloj BiH. Kako je došlo do ideje da bude napisana pjesma i koja je njena poruka?

GROF ĐURAZ: Ideja za pjesmu je došla spontano, iz dubine srca i duše. Poruka je jednostavna. Kad je postojala nije valjala, a sada kada je nema svi žale i kukaju. Pored toga što se žali i kuka, neki su dobro unovčili zagrobni život Jugoslavije i osjećaj jugonostalgije.

* GLAS: Kako je bilo sarađivati sa Dinom Šaranom i imaš li možda u planu neke nove projekte sa njim ili sa nekim drugim muzičarima sa ovih prostora?

GROF ĐURAZ: Saradnja sa Dinom Šaranom je bila jedno veliko iskustvo. Njega jako cijenim kao autora, a i ljudina je ovako, privatno. Nismo proveli mnogo vremena u studiju zajedno, ali za to malo vremena sam dosta naučio. U svakom slučaju, drago mi je što smo zajedno realizovali "Jugonostalgiju".

* GLAS: Kakva je tvoja ocjena muzičke scene i kulture u RS i Banjaluci?

GROF ĐURAZ: Iskren da budem, scena nikad nije bila konkretnija i bolja. I prije je bilo sjajnih bendova i autora, al' sada su se konačno počela pojavljivati izdanja, odnosno albumi. Pomenuo bih "Sopot", "Afrodizijak", "Post skriptum", "Tanker", "Katrin Nois". Što se tiče RS, cijenim "Dbay" iz Prijedora, to mi stvarno super zvuči. Ima tu svega. Ono što nedostaje jeste menadžment i logistika, kao i više puštanja na radio i TV stanicama.

* GLAS: Koliko će otvaranje vježbaonice u klubu DFK-a značiti mladim neafirmisanim bendovima?

GROF ĐURAZ: Značiće dosta, jer mislim da većina mladih bendova nikada nije imala priliku da vježba na takvoj opremu i u takvim uslovima. Ono što mene mori kada je mladost u pitanju, jeste to da dugo nisam vidio i čuo nešto zaista novo, svježe i originalno, a nikada nisu bili bolji uslovi za rad i stvaranje. Pod tim mislim na mogućnost kupovanja opreme, snimanja, upotrebe vježbaonica. Nadam se će me neki mladi autor uskoro prijatno iznenaditi.

* GLAS: S obzirom na to da smo u bezviznom režimu i da možemo slobodno putovati, da li si ili ćeš posjetiti neke evropske zemlje. Evo, možda Rumuniju s obzirom na tvoje vampirsko porijeklo?

GROF ĐURAZ: U Rumuniju sam trebao za novogodišnje praznike, al' se nešto iskomplikovalo. Imam namjeru da putujem, što sa bendom, što sam. Evropa je super, al' ne treba je previše gledati u zube i skidati gaće na svaki njen perverzni zahtjev. Mislim da se čak ne moramo ni truditi da se pridružimo EU. Smatram da to nije za nas.

Svim ljubiteljima "vampirskog" zvuka i djela ostaje da kupe novi album čovjeka sa viševjekovnim iskustvom koji na veoma zanimljiv način interpretira muziku.

O albumu

Album je sniman u Beltincima, Banjaluci i Sarajevu u periodu od decembra 2008. do februara 2010. godine. Snimio, producirao i masterizovao Profesor Bojler u studiju "Digital bojler". Na albumu su svirali i pjevali Grof Đuraz i "Gospoda". U kreaciji su učestvovali i gosti, koji svoj talenat pokloniše Grofu i oplemeniše album. Gosti su: Dino Šaran, Mario Knezović, Marčelo, Vesna Zornik, kao i brojni banjalučki umjetnici. Grof Đuraz je alfa i omega albuma, vizionar, većinski vlasnik muzike, tekstova i aranžmana koji

se nalaze na ovom albumu. Prvi gospodin je Akse Ljak, čovjek sa sela, sirova snaga i još siroviji intelekt. Grofova vječna ljubav. Članovi "Gospode" su i Maestro Genije, čovjek mašina i Neša Paraćinac koji svira sve, od Silvane do "Nirvane".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana