Gran pri Nišvila za Džindžera Bejkera

Tanjug
Gran pri Nišvila za Džindžera Bejkera

Zvijezda druge večeri Nišvila (16. avgust) bio je slavni bubnjar Džindžer Bejker, kome je uručena i nagrada Gran pri Šaban Bajramović, za fuziju džeza i drugih stilova.

Džindžer Bejker je muzičku karijeru započeo još krajem pedesetih u sastavu “The Storywille Jayy Man and The Hugh Rainey Allstars”, ali je širu afirmaciju stekao tokom britanske ritam i bluz eksplozije u grupi “Graham Bond Organisation”, da bi sa Erikom Kleptonom i Džekom Brusom formirao prvu super rok grupu “Cream” u kojoj i stiče status prvog bubnjara – rok superstara, mada je on uvek sebe više doživljavao kao džez instrumentalistu.

Publiku u Nišu obradovao je nastupom sa svojim bendom Ginger Baker Jayy Confusion.

Nagradu mu je uručio otpravnik poslova britanske ambasade Dejvid Metfalan.

“Šaban Bajramović je najveća muzička zvijezda sa ovih prostora, zato ga je magazin 'Tajm' uvrstio u 10 najboljih koji je uspijevao da spoji različite stilove i zato nagrada koja nosi njegovo ime odlazi u ruke čovjeka koji je zaslužan za fuziju klasičnog džeza, džez roka i afričke muzike u originalne kompozicije, u ruke Džindžera Bejkera” rekao je Metfalan.

Uz Bejkera su nastupili i legendarni saksofonista Pivi Elis, kontrabasista Alek Dankvort i perkusionista iz Gane Abas Dadu.

Tezu da domaću publiku na noge sigurno podižu domaće zvijezde potvrdio je i Sergej Trifunović sa Moondance Big Bandom. Izveli su desetak džez i džez rok kompozicija, a nastup su završili obradom pjesme Tome Zdravkovića “Dva smo sveta različita”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana