Gran pri horu iz Novog Sada

Aleksandra Rajković
Gran pri horu iz Novog Sada

Bijeljina - Gran pri festivala "Majske muzičke svečanosti" pripao je Horu Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada, a nagrada je pobjednicima uručena na svečanom zatvaranju festivala u Bijeljini.

Novosadski hor takođe je u nedjelju uveče proglašen za pobjednika u kategoriji mješovitih horova. Najbolji mješoviti kamerni hor na bijeljinskom festivalu je Hor "Sveti Roman Melod" iz Subotice, a nagrada publike otišla je u ruke Horu Fakulteta umetnosti iz Zvečana.

Festival je održan od 10. do 13. maja, u organizaciji Srpskog crkvenog pjevačkog društva "Srbadija", a pod pokroviteljstvom Eparhije zvorničko-tuzlanske i opštine Bijeljina.

Na festivalu "Majske muzičke svečanosti", koji je u Bijeljini održan 11. put, učestvovalo je više od 30 ansambala iz Republike Srpske i Srbije, sa hiljadu i po učesnika.

- Bijeljina i Republika Srpska mogu biti ponosni na ovu međunarodnu muzičku manifestaciju, koja se iz godine u godinu razvija i raste u svakom pogledu, organizacionom i kvalitativnom. Nevjerovatno je sa kojim umijećem i pregalaštvom organizatori svake godine uspijevaju u realizaciji najtežeg cilja - da festival bude bolji nego prošle godine - rekao je kompozitor Mladen Matović, koji je bio jedan od članova žirija "Majskih muzičkih svečanosti".

Zahvaljujući ovom festivalu Bijeljinu je, u posljednjih deset godina, posjetilo više od 20.000 pjevača i na desetine eminentnih stručnjaka iz svijeta muzike.

- Kvalitet i programska raznovrsnost, te posebno odlični debitantski nastupi pojedinih horova iz sredina za koje nismo mogli ni pretpostaviti da imaju tako kvalitetne ansamble, kao na primjer hor iz Šamca, iz RS, u punom smislu riječi opravdavaju svrsishodnost i misiju održavanja jednog ovakvog festivala - istakao je Matović.

Dodao je da "Majske muzičke svečanosti" na najljepši mogući način doprinose kulturnoj i globalnoj afirmaciji, kako Bijeljine, tako i Republike Srpske u cjelini.

Izvršni direktor festivala Danica Mojić je istakla da su prezadovoljni ovogodišnjim "Majskim muzičkim svečanostima", kao i odzivom publike, koja je sa velikim interesovanjem propratila manifestaciju. Prema njenim riječima samo na takmičenju održanom u crkvi Svetog Georgija u Bijeljini nastupilo je 700 učesnika.

Pred bijeljinskom publikom nastupili su ansambli iz više gradova Republike Srpske i Srbije, među kojima su bili horovi iz Banjaluke, Novog Sada, Kragujevca, Kraljeva, Prištine.

Tradicija

Hor gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu osnovan je 1828. godine. Na brojnim gostovanjima hor je dobio značajne nagrade i priznanja. Nalazi se na listi međunarodnog horskog udruženja "Muzika mundi", u okviru koje uglavnom i nastupa, kad je riječ o evropskoj sceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana