Grafike i crteži uz pjesme Japana

Aleksandra Rajković
Grafike i crteži uz pjesme Japana

Laktaši - Proslavljena umjetnica Jadranka Stojaković, čija muzika već decenijama ne gubi na popularnosti, otkrila je u četvrtak drugu stranu svog stvaralaštva na izložbi koja je otvorena u galeriji Centra za kulturu i obrazovanje u Laktašima.

Iako je karijeru izgradila kao vrsni muzičar, Jadranka Stojaković diplomirala je slikarstvo u klasi profesora Ratka Lalića u Sarajevu.

Izložba u Laktašima, koja je otvorena u saradnji sa Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske i Radio-televizijom Republike, označava njen veliki povratak likovnoj umjetnosti.

Direktor Centra za kulturu i obrazovanje iz Laktaša Slađana Čovičković naglasila je ogroman značaj djela Jadranke Stojaković i izrazila zadovoljstvo što je njena izložba postavljena u ovoj galeriji.   

Postavku je zvanično otvorio načelnik opštine Laktaši Milovan Topolović, podsjetivši na činjenicu da je Jadranka Stojaković još od djetinjstva vezana za ovo mjesto.

Mnogobrojna publika imala je priliku da razgleda grafike i fotografije, ali i da čuje nekoliko japanskih pjesama koje je Jadranka Stojaković otpjevala na otvaranju.

Istoričar umjetnosti Vidosava Grandić istakla je da je prvu izložbu Stojakovićeva imala u banjalučkom Banskom dvoru 1981. godine.

- U likovnima djelima Jadranke Stojaković naglašena je linija, pa čak i kada upotrebljava boju, opet je tu linija koja potcrtava ekspresivnost doživljaja. S druge strane, ta linija se pretvara u jedan fluid kada Jadranka predstavlja svoje emocije. Jadranka je crtežom spojila svoja iskustva sa Akademije u Sarajevu i ona koja je stekla u Japanu - rekla je Vidosava Grandić. 

Jadranka Stojaković je ispričala da je, što se umjetnosti tiče, cijeli život sjedila na dvije stolice, muzičkoj i likovnoj.

- Još na početku, kada sam počela svirati usnu harmoniku, počela sam i crtati. Sve što me okruživalo u mojoj kući bilo je slikarstvo i muzika. Nisam mogla da razdvojim te dvije umjetnosti, stalno su živjele sa mnom - prisjetila se Stojakovićeva.       

Ona kaže da se trudila da svoja djela često predstavlja na izložbama dok je živjela u Japanu.

- Na ovoj izložbi predstavljeni su crteži i grafike koji su nastali u Japanu, ali još mnogo slika nisam uspjela da donesem. Osim toga, tu su i crteži koje sam radila u Slatini, gdje sada boravim. Uglavnom, pred publikom su djela koja sam napravila u posljednjih deset godina - rekla je Jadranka Stojaković.    

Porodica

- Moja majka je bila nastavnica u Laktašima, a očuh i danas živi ovdje. Peti razred osnovne škole išla sam u Laktašima i drago mi je što je na ovu izložbu došlo mnogo mojih prijatelja iz tog perioda - kaže Jadranka Stojaković.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana