Goran Bregović pred koncert u Beogradu

Vanja Štrbac
Goran Bregović pred koncert u Beogradu

BEOGRAD - Poznati muzičar Goran Bregović, vođa "Orkestra za svadbe i sahrane" biće jedan od glavnih izvođača za doček Nove godine ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, prenose agencije.

- Sviraću veseo program, jer želim da se provedem i nadam se da ćete se i vi veseliti sa mnom - rekao je Bregović na konferenciji za novinare održanoj u Starom dvoru u Beogradu.

Ovaj popularni muzičar bio je član nekoliko bendova prije nego što je započeo samostalnu karijeru. Svirao je bas gitaru u školskim bendovima "Izohipse" i "Beštije", a u sam vrh estradnog neba lansirao ga je angažman u grupi "Bijelo dugme". Kompozitor i gitarista, priznavao je svoju neprolaznu ljubav za rokenrolom.

- U to vrijeme rok je imao najbitniju ulogu u našim životima. To je bio jedini način pomoću kojeg je naš glas mogao da se čuje i da javno izrazimo svoje nezadovoljstvo na rizikujući da ćemo biti uhapšeni - pričao je Bregović.

Kako je vrijeme "Bijelog dugmeta" bilo na izmaku, Bregović je ulazio u svijet filmske muzike. Njegova prva ostvarenja bile su kompozicije za filmove "Kuduz" i "Dom za vješanje" iz 1989. godine. I na sljedećem Kusturičinom filmu "Arizona drim" nastavljena je saradnja sa Bregovićem. Njegovu muziku izvodio je američki roker Igi Pop.

Tokom devedesetih postaje jedan od najpoznatijih evropskih etno kompozitora. Potpisuje ugovor sa velikom izdavačkom kućom Univerzal, te sa svojim "Orkestrom za svadbe i sahrane" nastupa u elitnim koncertnim dvoranama. U bazilici Sen Deni u Parizu, na festivalu "Od Baha do Bregovića" premijerno izvodi svoj oratorijum "Moje je srce postalo tolerantno".

Komponovao je muziku za film "Kraljica Margo" Patrisa Šeroa koji je postigao veliki uspjeh i dobio dvije nagrade na Kanskom festivalu 1994. godine. Sljedeće godine komponovao je muziku za Kusturičin film "Podzemlje", koji je osvojio Zlatnu palmu.

Radio je albume grčkom pjevaču Delaresu i pjevačici Alkisti Protopsalti, kao i album Džejn Birkin na stihove Serža Gensbura. U pratnji simfonijskog orkestra, gudača i muškog hora Bregović izvodi filmsku muziku u svjetskim metropolama.

U proljeće 1997. imao je turneju po jugu Evrope praćen "Orkestrom za svadbe i sahrane". Krajem godine producirao je i komponovao muziku za album Zdravka Čolića "Kad bi moja bila".

Sa turskom pjevačicom Sezen Aksu je ostvario saradnju na njenom albumu "Düğün be Cenaze ", a 2000. godine snimio je album "Kadžah i Bregović" sa popularnom poljskom pjevačicom Kajom, koji je u Poljskoj prodat u više od 650.000 primjeraka.

U decembru 2000. Bregović je ujedinio tri pjevačke zvijezde iz tri religije: Aminu, Danu Internacional i Vasku Jankovsku, sa pravoslavnim muškim horom iz Beograda, gudačkim (katoličkim) orkestrom iz Poljske i svojim "Orkestrom za svadbe i sahrane", za koncert u Vila Pikolomini u Rimu "Amen, koncert pomirenja".

Napisao je muziku za scensku postavku Danteove "Božanstvene komedije".

Sa pjevačicom Severinom Vučković sarađivao je na njenom posljednjem albumu "Zdravo, Marijo!".

Oproštaj "Dugmeta"

Za vrijeme svoga postojanja grupa "Bijelo dugme" objavila je devet albuma. "Dugme" se raspalo 1989. godine. Bregović je odbijao ideju o ponovnom okupljanju grupe i mogućnost da na pozornicu izađe kao rok gitarista. Ipak, 2005. godine grupa se okupila ponovo na oproštajnim koncertima u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu.

Goran Bregović i "Orkestar za svadbe i sahrane" - Ringe, ringe raja /video/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana