Goran Baštinac, idejni vođa grupe Heaven Rain- Zvuk rajske kiše

Dejan Tamindžija
Goran Baštinac, idejni vođa grupe Heaven Rain- Zvuk rajske kiše

Grupa "Heaven Rain" je jedna od najkvalitetnijih i najperspektivnijih sastava na domaćoj muzičkoj sceni. Žanr u okviru koga ovaj sastav djeluje može se nazvati melodičnim progresivom, sa jakim uticajima poznate i priznate finske škole progesivnog ponjer metala.

Idejni vođa ovog benda je klavijaturista i akademski muzičar Goran Baštinac, koji je komponovao i aranžirao većinu materijala na njihovom debi albumu pod nazivom "Far and forever". Album je izdat za holandsku izdavačku kuću "Moon Wolf Records ", i dobio je visoke ocjene recenzenata u nekim od najprestižnijih evropskih muzičkih časopisa.

- Cijela priča oko "Heaven Raina " krenula je 2006. godine kada sam neke svoje kompozicije odsvirao svome kolegi sa Akademije umjetnosti u Banjoj Luci Igoru Paspalju, koji je jedan od najboljih gitarista na ovim prostorima. Poslije toga smo krenuli u zajedničku realizaciju prvog demo snimka zajedno sa pjevačem Božidarom Ševićem, koji je poznat po radu sa bendovima "Revolt" i "Hermess". Božidar je posao na vokalima odradio jako kvalitetno, i sa te strane sam najzadovoljniji, jer se ipak radi od tekstovima koji su na engleskom jeziku - priča Baštinac.

Poslije tog demo snimka, formirala se stabilna postava benda u kojoj su neki od najkvalitetnijih banjolučkih muzičara, kao što su bubnjar Nebojša Lakić i bas gitarista Bojan Jokšić.

- Moj prijatelj iz Amsterdama, Miša Olen, koji je ujedno i prvi čovjek izdavačke kinematografske kuće "Moon Qolf Records" čuo je naš demo i ponudio nam finansije za snimanje albuma i izdavanje sa distribucijom gotovog materijala. - nastavlja istorijat benda Baštinac.

On je dodao da je album pod nazivom "Far and forever" snimljen u studiju "PAB" u Banjoj Luci, a da je produkciju radio zajedno sa Pavlom Bogdanovićem.

Album je na tržište izašao 4. jula ove godine, ali je ljubiteljima progresivnog metal zvuka na ovim prostorima nedostupan u full lenght varijanti, jer je cjelokupan tiraž prodan u zemljama Evropske unije, u SAD, a od nedavno je dostupan i na području Japana.

- Ne bih želio da zvučim prepotentno, ali smatram da je naša muzika previše kompleksna i po mentalitetu ne odgovara ljudima sa područja Balkana. Naravno, ima tu ljubitelja u okviru žanra, ali mislim da muzika kojom se bavimo mnogo više odgovara fanovima, recimo, u Skandinaviji, nego ovdje. Upravo iz tog razloga nismo mnogo nastupali u regionu. Imali smo samo dvije svirke, i to u Banjoj Luci na "Neofestu" i u beogradskom "Living Roomu" u SKC-u, gdje smo nastupili kao headlineri te večeri. Mnogo nam je važnije inostrano tržište, i zbog toga smo u pregovorima da uradimo turneju u Holandiji početkom sljedeće godine - objašnjava Baštinac.

Na pitanje odakle crpi inspiraciju, Baštinac odgovara:

- Moj cijeli život je muzika. Time se aktivno bavim u životu, za to sam se školovao i u krajnjem slučaju to je moj životni poziv. Svaku kompoziciju koju stvorim nastane kao čista ljubav prema muzici. Trudim se da moje pjesme budu konceptualne i dostupne svima koji uživaju u slušanju muzike bez žanrovskog opredjeljenja.

Novi materijal 

- Trenutno radimo na novom materijalu koji će biti kompleksniji od "Far and forevera". Nekoliko izdavačkih kuća iz Evrope nas je kontaktiralo sa namjerom da potpišemo za njih, ali najvjerovatnije je da ćemo ostati u "Moon Wolf Recordsu", koji nam ipak pruža najbolje uslove za rad. Na albumu će gostovati i neka poznata imena iz svijeta progresive, ali to ne bih još da otkrivam, dok ne budem u potpunosti siguran u njihovo učešće - kaže Baštinac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana