Goca Marinković rođena Tržan - Note ljubavi za Plavi ram

Glas Srpske
Goca Marinković rođena Tržan - Note ljubavi za Plavi ram

Nekada popularna kao Goca Tržan, a danas Goca Marinković, ovog ljeta je na tržište izbacila novi, peti po redu album, pod nazivom "Plavi ram".

O ovoj popularnoj pjevačici se gotovo sve zna, a Goca je za "Glas Srpske" pričala o novom albumu i nešto drugačijem stilu muzike koji je plasirala na novom albumu, o porodici, kao i o ulozi Jorgovanke u popularnoj televizijskoj seriji "Selo gori, a baba se češlja".

* GLAS: Novi album se pojavio na tržištu početkom ljeta. Kakve su reakcije publike?

GOCA: Ovaj album nisam promovisala koliko prethodne albume, pa samim tim publika nije čula pesme u onolikoj meri koliko se očekivalo. Međutim, nekoliko numera koje sam izbacivala u vidu singlova su ipak došle do ušiju publiciteta, i samim tim sam se bazirala na to da njih izvodim na koncertima koje sam održala ovog leta po Srbiji i Crnogorskom primorju.  Ipak, iza mene je pet albuma i imam isuviše širok asortiman pesama koje izvodim na koncertima, tako da sam svoju publiku na neki način navikla na to da od mene očekuje stare hitove sa prethodnih albuma, i time sam se vodila.

"Plavi ram" je pomalo drugačiji i meni je do sada možda i najdraži album koji sam snimila, posle prvog. Na ovom albumu sam se bazirala na komponovanju pesama, jer u budućnosti želim da se okušam kao potpun autor. Eksperimentisala sam sa mnogo različitih stilova, jer u privatnom životu slušam mnogo različite muzike, od izvornog roka do klasike, tako da se na "Plavom ramu" to može i čuti.

* GLAS: Na sceni si se pojavila sa popularnim bendom "Tap 011". Koliko ti je taj buntovan stav koji ste vi gajili pomogao u kasnijoj samostalnoj karijeri?

GOCA: To sa "tapovcima" je bilo posebno poglavlje u životu, jer je to bio period sankcija i svih ostalih političkih nepodobština koje su potresale tadašnju državu. Mi smo sa grupom "Tap 011" pokušavali da karikiramo izopačenu društvenu sliku kroz neku vrstu sopstvene zezancije. Kasnije je to poprimilo ozbiljne razmere i neke od pesama koje smo napravili i dan danas se pamte. Međutim, kada sam krenula u samostalnu karijeru, takav pristup muzici je morao biti promenjen. Želela sam da se afirmišem kao samostalna pevačica, i to mi je, mogu slobodno reći, pošlo za rukom. Iako su me mnogi svrstavali u koš sa nekim "kolegama" koji su u tom periodu pravili pesme isključivo iz komercijalnih razloga, zaboravljajući pri tom na muziku kao primarni cilj, ja sam uvek pokušavala da se distanciram od takvih tračeva, radeći na kvalitetu svoje muzike. Koliko sam u tome uspela pokazuje i podatak da sam sarađivala sa nekim od najvažnijih imena pop scene iz regiona, a pevala sam i sa pokojnim Tošetom Proeskim koji je bio jedan od najkvalitetnijih pevača u istoriji balkanske diskografije.

* GLAS: Da li je momenat kada si rodila kćerku uticao na to da promijeniš način razmišljanja?

GOCA: I te kako. Najedanput shvatiš da nisi ti više taj ko je najvažniji na svetu, već da evolucija ide dalje i da moraš da smanjiš svoju egocentričnost, koju svaka osoba poseduje na ovaj ili onaj način. I samo poimanje muzike se promenilo od tada. Ne mogu da vam opišem koliko sam shvatila da je sve ono što sam do sada radila poprimilo neku novu dimenziju, jer sada razmišljam o svakom potezu koji povučem kako u životu, tako i u muzici, jer znam da nisam samo ja ta koja će snositi posledice ukoliko nešto krene naopako, ili ubirati plodove ukoliko uspem u nečemu. Sada imam dete i svaki moj korak će se indirektno odraziti na njeno odrastanje, tako da smatram da me majčinstvo na neki neobičan način učinilo zrelijom osobom.

 "Selo gori, a baba se češlja"

 * GLAS: Otkud to da se nađeš u ulozi Jorgovanke u televizijskoj seriji "Selo gori, a baba se češlja"?  

GOCA: Ma sve je krenulo od najobičnije šale, da bi se na kraju eto i ostvarilo. Slučajno sam se srela sa Radošem Bajićem na jednoj manifestaciji u Beograd i on se konstantno zezao kako sam ja idealna za ulogu Jorgovanke u novom ciklusu ovog serijala. Na kraju mi je rekao da razmislim o ulozi, pa ako me zainteresuje da se okušam na malim ekranima.  Pročitala sam scenario i odlučila da pokušam, jer smatram da mi pojavljivanje u ovoj seriji ne može odmoći u životu.

Ipak, ovo mi nije prvo glumačko iskustvo, jer sam 1994. godine, glumila u srpskoj verziji mjuzikla "Kosa", i to mi je jedna lepa uspomena u životu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana