Galija - Tri decenije braka sa muzikom

Dejan Vujanić
Galija - Tri decenije braka sa muzikom

Niški bend "Galija", jedna od najstarijih i najuglednijih rok grupa na našim prostorima, ove godine obilježava 30 godina diskografskog postojanja.

U godini jubileja "Galija" priprema 20. po redu studijski album pod nazivom "Pogled kroz dvogled", koji je trebalo da bude promovisan sljavljeničkim koncertom u Beogradskoj areni. Koncert zakazan za 17. decembar odgođen je za 13. mart 2010. godine.

Tri decenije rada niške grupe predstavljene su nedavno kroz trostruko retrospektivno izdanje PGP RTS-a pod nazivom "Oženiše me muzikom" na kojem su skupljene najslušanije "Galijine" pjesme i spotovi.

Izdanje se sastoji od dva CD-a sa 33 numere iz perioda od 1979. do 1996. godine, kao i DVD-a nazvanog "Kamera kao svedok", sa 19 video-spotova grupe, snimljenih u istom periodu. Same pjesme i video-zapise na albumu su odabrali lično braća i osnivači "Galije" Nenad i Predrag Milosavljević.

Govoreći o jednoj od najznačajnijih rok grupa sa ovih prostora, odgovorni urednik PGP RTS-a Aleksandar Pilipenko je ukazao na jedinstven muzički izraz u kome je osnivač i frontmen grupe Nenad - Neša Milosavljević uspio da pomiri dvije strasti - "lirske horizontalne melodije i čvrst rokerski zvuk, stvorivši jedan svojevrstan muzički koordinatni sistem koji za rezultat ima trajanje".
- Ovaj jubilej svedoči samo o tome da je reč o jednoj kvalitetnoj grupi, muzičkom modelu koji je Neša uspeo da napravi i održi svih ovih 30 godina, što svakako nije lako - rekao je Pilipenko.

Grupa "Galija" osnovana je 1976. godine u Nišu. Već poslije  dvije godine "Galija" bilježi prve značajne uspjehe na nekoliko tada aktuelnih festivala, Zaječarskoj gitarijadi, Omladinskom festivalu u Subotici, BOOM festivalu u Novom Sadu.
Njihov prvi album, koji nosi i simboličan naziv "Prva plovidba" objavljen je 1979. godine. Tim albumom počinje saradnja grupe "Galija" sa PGP RTS-a. Za ovih 30 godina više puta je nagrađivana: šest zlatnih ploča, dvije platinaste ploče, dvije Zlatne mimoze, dva Oskara popularnosti Radio TV revije i Zlatni gramofon za višegodišnje autorstvo.
Odlične pjesme, dobra saradnja grupe i izdavačke kuće, održali su "Galiju" na okupu već 30 godina.

O grupi "Galija" objavljena je istoimena knjiga koju je napisao Milan Kerković, novinar iz Niša, kao i knjiga tekstova sa ploča. Uz rad sa grupom, Nenad Milosavljević paralelno komponuje pozorišnu muziku. Tokom svih ovih godina opremio je preko šezdeset predstava za koje je dobio šest nagrada. Radoman Kanjevac objavio je knjigu poezije "Otvoreno pismo" (Prometej 1995) i "Reči za pevanje" (SKC 1995) u kojoj su tekstovi pjesama sa ploča "Galije", a na njegove tekstove pjesme su snimali "YU grupa" i Viktorija.

Žan Žak Roskam

Grupi se 1983. godine kao drugi gitarista pridružuje Žan Žak Roskam, Belgijanac porijeklom iz Zaira. Budući da se Roskam oženio djevojkom iz sela kraj Makarske, preselio se u Jugoslaviju i tokom ljeta se upoznao sa članovima "Galije". Roskam sa "Galijom" snima album "Digni ruku". Na ploči se našla njegova pjesma "Winter's Coming " za koju je tekst napisala pjevačica Dani Klain iz grupe "Vaya Con Dios". Producent ploče je Nenad Stefanović Japanac, a gostuju Saša Lokner, trubač Goran Grbić, saksofonista Nenad Petrović i Bobana Stojković koja je pjevala prateće vokale.

Jadranski uspjesi

Krajem 1983. godine grupa "Galija" je, zbog svojih nastupa na jadranskoj obali i posebno zbog ljetnih koncerata u Makarskoj, u anketi za istraživanja omladinskog turizma proglašena za najbolji događaj uživo na obali. Koncerti u BiH, Vojvodini i Makedoniji tokom 1983. godine bili su za "Galiju" takođe veoma uspješni. U Nišu, u "Muzičkom klubu 81" Galija priređuje izvanredno posjećene koncerte svake nedjelje nepunu godinu.

Galija - Skadarsa /video/ 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana