Film “Moonage Daydream” biće premijerno prikazan na Kanskom festivalu: Čudesni svijet Dejvida Bouvija

Milanka Mitrić/agencije
Film “Moonage Daydream” biće premijerno prikazan na Kanskom festivalu: Čudesni svijet Dejvida Bouvija

KAN - Prvi u potpunosti autorizovan dokumentarac o Dejvidu Bouviju “Moonage Daydream”, u režiji Breta Morgena, premijerno će biti prikazan na ovogodišnjem Kanskom festivalu koji će biti održan od 17. do 28. maja.

Ovo ostvarenje sadrži arhivske snimke, a nije okarakterisan ni kao dokumentarac, a ni kao biografija, nego kinematografski projekat sačinjen od do sada neviđenih snimaka.

Osim o njegovoj karijeri film će svim ljubiteljima jednog od najvažnijih muzičara ikad prikazati pojedinosti vezane za njegovu muzičku karijeru, ali i za rad u plesu, skulpturi, slikarstvu, video i audio-kolažu. Takođe, baviće se i njegovim radom kao glumcem i scenaristom.

Kako je režiser Morgen, poznat po filmu o Kurtu Kobejnu “Montage of Heck”, imao pristup Bouvijevim ličnim arhivama, uz odobrenje njegove porodice i zadužbine, uspio je da napravi jednu cjelinu u potpunosti sačinjenu od neobjavljenih snimaka.

- Namjera mi je bila da napravim umjetnički film koji publiku vodi kroz Bouvijev kreativni život - zabilježio je ranije režiser Morgen, o filmu koji je opisan kao odiseja koja će gledaoce da vodi na umjetničko, muzičko i spiritualno putovanje kroz čudesni umjetnički život Dejvida Bouvija, koji je i narator u ovom ostvarenju.

Producent filma je Toni Viskonti, a ostvarenje će na Kanskom festivalu biti emitovano u okviru programa “Ponoćne projekcije”.

Film je ime dobio po pjesmi koja je objavljena 1971. godine, a godinu kasnije je objavljena na albumu “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spider from Mars” i jedna je od njegovih najpoznatijih numera.

Dejvid Bouvi, koji je preminuo u januaru 2016. godine, u višedecenijskoj karijeri objavio je 26 studijskih albuma, 21 album sa nastupa uživo, 46 kompilacija i 72 muzička spota.

Ranije ove godine katalog sa više od 400 Bouvijevih pjesama prodat je “Warner Channell Musicu”. U katalog su uvrštene pjesme kao što su, “Space Oddity”, “Ziggy Stardust”, “Fame”, “Renel Rebel” i “Let's Dance” sa 26 albuma koje je objavio tokom života, kao i snimci objavljeni kao singlovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana