Film “Devedeset godina igre” prikazan u NPRS: Ljubav prema teatru obavijena nostalgijom

M. M.
Film “Devedeset godina igre” prikazan u NPRS: Ljubav prema teatru obavijena nostalgijom

BANjALUKA - Dokumentarni film “Devedeset godina igre”, u režiji Branka Lazića, juče je pretpremijerno prikazan u Narodnom pozorištu Republike Srpske, a posvećen je 90. rođendanu ovog teatra.

Ostvarenje je rađeno u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, a autorski tim osim Lazića činili su i novinarka Jelena Kojović Tepić, direktor fotografije Ljubomir Tešinić, montažer Vedran Marić, majstor tona  Vladimir Vladetić, Marko Stančević - rasvjeta i izvršni producent Esad Bajrić.

- Priča o pozorištu, najneuhvatljivijoj od svih umjetnosti, jedinoj čiji dah traje samo između dizanja i spuštanja zavjese, teško može da se smjesti u bilo koju formu, pa i filmsku. A kad ta priča traje punih devedeset godina, i to u zemlji u kojoj države traju od danas do sutra, onda je gotovo nemoguće. Ovo je pokušaj da se takva priča ispriča kroz sjećanja, emocije više od trideset sagovornika koji su život, na ovaj ili onaj način, vezali za scenu Narodnog pozorišta RS - navode iz autorskog tima.

Rada u Banjaluci, u ovom filmu, prisjetili su se Mira Banjac, Dušan Kovačević, Petar Božović, Svetlana Bojković. O prošlosti, sadašnjosti i budućnosti govorili su i režiseri, direktori, teatrolozi, te su tako Gordana Milinović, Dobrica Agatonović, Koviljka Šipka i njihove kolege podijelili svoja sjećanja od prije nekoliko decenija.

- Od idiličnih i manje idiličnih uspomena iz vremena samoupravnog socijalizma do jedne bubnjare, koja je iza scene bila mjesto okupljanja smrznutih glumaca u ratnim danima. Od turneja po bivšoj Jugoslaviji do igranja na ratnoj sceni bez struje. Studenti prvih godina Akademije umjetnosti, danas prvaci scene, pričali su o trenucima smjene generacija, o predstavi “Porodične priče” koja je donijela novo pozorište u Banjaluku, a nove snage, mladi glumci, o tome kakvo pozorište žele sutra. Tom mnoštvu ljudi je zajedničko samo jedno - beskompromisna ljubav prema igri.  Zato je ovaj film prije svega priča o ljubavi - dodaju iz autorskog tima.

Film će sutra naveče od 21.15 časova biti emitovan na programu Radio-televizije Republike Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana