Festival “Kustendorf Klasik” na Mećavniku od 31. avgusta do 3. septembra

Tanjug
Foto: TO Užice

MEĆAVNIK - Festival klasične muzike “Kustendorf Klasik” biće održan od 31. avgusta do 3. septembra, u etnoselu Mećavnik na Mokroj Gori, saopštili su organizatori.

I ove godine, festival će ispunjavati bogati takmičarski i revijalni program.

U takmičarskom dijelu festivala nastupiće mladi muzičari iz Srbije, Rusije i Belorusije, studenti Fakulteta muzičke umjetnosti iz Beograda, Novog Sada, Niša, Moskve, Sankt Peterburga Omska, Tjumenja, Hanti-Mansijska, Nojabrska, Tomska, Minska kao i studenti sa odsjeka Muzičke umetnosti, Fakulteta umjetnosti Univerziteta u Prištini pozicioniranom u Kosovskoj Mitrovici. 

O dobitnicima nagrade festivala “Zlatna matrijoška”, odlučiće međunarodni žiri koji će činiti dirigent Mihail Golikov, umjetnički direktor i glavni dirigent Državnog simfonijskog orkestra Lenjingradske oblasti, zatim naš proslavljeni pijanista i profesor na FMU u Beogradu, Vladimir Milošević i švajcarsko-srpska kompozitorka i gitaristkinja, Maja Le Ru Obradović.

Večernji sati rezervisani su za koncerte proslavljenih domaćih i svjetskih umjetnika, a po prvi put biće izvedena i dva muzičko-scenska djela.

Prve festivalske večeri nastupiće ruska pijanistkinja Zarina Šimanskaja, dobitnica brojnih međunarodnih pijanističkih takmičenja i nosilac titule umjetnice Moskovske filharmonije, kao i mecosopran Zinaida Carenko, solistkinja čuvenog Marinski Teatra. 

Drugo veče, 1. septembar, rezervisan je za izvođenje komične opere “Iza operskih kulisa” srpske kompozitorke Vere Milanković.  

Operetu će izvesti Umetnički ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića u saradnji sa Domom kulture Studentski grad.

Kustendorf Klasik će jedno veče posvetiti mladim umetnicima tako da posjetioci festivala treće festivalske večeri uživati u virtuoznim izvođenjima violiniste srpskog porijekla Luke Faulisi, koga su Klasikal FM i BBC magazin imenovali za jednog od 30 najperspektivnijih zvezda u usponu, zatim mladi pijanista Bogdan Dugalić koji je za svojih 20 godina, osvojio više od 30 nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima i talentovani gitarista Uroš Jaćević, dobitnik prvih nagrada na najprestižnijim takmičenjima za mlade gitariste u Evropi. 

Mlade nade muzičke scene nastupiće uz Umjetnički ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića.

Na zatvaranju festivala, biće izveden jedistveni projekat kompozitora Aleksandra Sedlara, dramska Opera “Šum šume preko polja”. 

Inicijalna ideja za nastanak ovog djela koji ujedinjuje više formi, su strahoviti događaji u koncentracionim logorima za vreme Drugog svjetskog rata, čiji nazivi imaju veze sa šumama koje kao drevni svjedoci i dalje stoje na istom mjestu kao podsjetnik i opomena za buduće generacije.  
Pored muzike, Aleksandar Sedlar je i autor libreta dok su solisti Duško Radović, Žarko Stepanov, Sergej Trifunović, Ana Petrović, Ana Stanković i Sanja Ristić, pod pratnjom simfonijskog orkestra i ženskog hora Umjetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” kojim diriguje Aleksandar Sedlar.

Program festivala obogatiće i nastupi učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i muzičkih škola “Mokranjac” i “Vatroslav Lisinski” iz Beograda kao i predavanja o stvaralaštvu kompozitora Petra Stojanovića i Ante Grgina. 

Tokom festivala, 1. septembra biće otvorena nova galerija pod nazivom “Đuzepe Rotuno” uz izložbu fotografija Janka Kusturice.

Za jedanaest godina od osnivanja festivala, na Mećavniku su nastupale vrhunske zvezde klasične muzičke scene među kojima su Denis Macujev, Aleksandar Madžar, Valeri Gergijev, Nemanja Radulović, Julijan Rahlin, Roman Simović, Srba Dinić, Narek Haknazarjan, Jurij Bašmet, Justus Grim, Milijana Nikolić, Oleg Akuratov, Petar Pejčić...

Festival Kustendorf Klasik zajednički je projekat renomiranog srpskog režisera Emira Kusturice i kompanije “Gasprom njeft”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana