Festival „Jesenja sonata” zatvoren u Banjaluci: Povratak u prošlost uz „Renesans”

M. M.
Festival „Jesenja sonata” zatvoren u Banjaluci: Povratak u prošlost uz „Renesans”

Banjaluka – Koncertom poznatog begradskog ansambla za ranu i tradicionalnu muziku „Renesans” večeras je u koncertnoj dvorani Banskog dvora zatvoren 3. Internacionalni muzički festival „Jesenja sonata”.

Prisutni su imali priliku da uživaju uz muziku prošlih vremena, jer je „Renesans” izveo kompozicije iz perioda baroka, renesanse i srednjeg vijeka, ali i stare srpske pjesme.

- Sa „Renesansom” putujete u prošlost i možda vas ubedimo da je u prošlosti bilo nešto interesantno. Program koji naš ansambl često predstavlja publici je obuhvata ogroman vremenski period, otprilike od šest stotina godina i to je program baroka, renesanse, srednjeg veka i naravno naše muzičke tradicije. Ušli smo u svoju 51. sezonu, a poznato je da „Renesans” svira na replikama instrumenata iz određenih epoha i naravno imamo veliku znatiželju da i dalje istražujemo. I ma koliko tražili, otkrivali i mislili da smo otkrili mnogo toga već sledećeg jutra ili večeri nešto se dogodi, ili nađemo neki novi zapis, ili osetimo da neki zapis koji smo mi sami tumačili prije dvadeset godina, danas možemo svirati na drugačiji način – naveo je jedan od osnivača ansambla Ljubomir Dimitrijević.

On je naglasio da je njihova glavna namjera da staru muziku predstave kao živu muziku, te da svako na nastupu tu muziku osjeti kao muziku ovog vremena.

-  Upravo po tome smo i poznati. Želimo da od naših koncerata napravimo žive slike, nešto što će kod ljudi ostaviti dubok utisak na vreme kada je muzika bila sasvim  drugačija nego danas, ne samo po melodijama, već i po doživljaju – dodao je Dimitrijević.

Na ovogodišnjoj „Jesenjoj sonati”, posjetioci su mogli da uživaju uz koncerte orkestra „Kamerata akademika” iz Srbije, kamernog trija „Aura” iz Makedonije, te kvarteta saksofona „Papandopulo” iz Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana