Festival “Jesenja sonata”: Češki pijanista izvodio kompozicije Baha, Mocarta, Lista...

Srna
Festival “Jesenja sonata”: Češki pijanista izvodio kompozicije Baha, Mocarta, Lista...

BANjALUKA - Na festivalu “Jesenja sonata” u Banjaluci večeras je koncert održao češki pijanista i profesor čuvenog Praškog konzervatorijuma Libor Novaček.

Publika je uživala u nadahnutom izvođenju kompozicija Baha, Mocarta, Debisija, Šopena i Lista, saopšteno je iz “Banskog dvora”.

Ovaj pijanista najpoznatiji je po izvođenjima kompozicija Bramsa i Lista.

-Pronalazim se u muzici koju je stvarao List, sviram ga godinama. Njegova muzika je vrlo duboka i virtuozna. Bramsovu muziku doživljavam kao veoma intelekualnu - rekao je Novaček.

Festivalski program sutra posvećen je najmlađoj publici, jer će prvi put biti održan didaktički koncert sa ciljem razvoja i njegovanja publike i budućih konzumenata umjetničke muzike.

Na programu će se naći čuveno djelo “Karneval životinja”, francuskog kompozitora Kamija Sen Sansa, koje će pored solista Dinka Blagojevića i Dejana Jankovića na klaviru, izvesti banjalučki kamerni orkestar “Ban Svetislav Tisa Milosavljević” pod dirigentskom palicom Branke Radošević Mitrović.

Didaktički koncert je namijenjen djeci uzrasta od četiri do 14 godina.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i grad Banjaluka, a partner “Banskog dvora” je Adiko banka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana