Fanovi finansiraju snimanje novog albuma Državnog neprijatelja

Nikola Lugić
Fanovi finansiraju snimanje novog albuma Državnog neprijatelja

Zbog finansijskih problema jedan od najznačajnijih rep sastava ikada već tri godine odugovlači snimanje novog albuma, ali rješenje su konačno našli - fanovi će da plate snimanje novog albuma koji se može očekivati na proljeće ove godine.

Putem sajta "SellaBand" grupa je sakupila više od 70.000 dolara za snimanje novog albuma, prvog poslije izdanja iz 2007. godine "How You Sell To A Soulless People Who Sold Their Soul???".

Za "dobrovoljne priloge" u dolarima bend je obožavaocima obezbijedio razne poklone, neke od prethodnih albuma, majice, autograme, a desetak srećnika će moći da posjeti bend dok snima u studiju.

- Ovo je bio dugačak i težak put. Imali smo problem sa korporacijama, nepotrebnu pažnju medija, kritike sa svih strana, ali kada se sve sabere i oduzme, nikad nismo izgubili vjeru u sebe i naše obožavaoce - izjavio je lider benda Čak Di, koji je u decembru posjetio i Beograd, gdje je snimio spot za pjesmu "Faces of Freedom" sa slovenačkom pjevačicom Tijanom Bas.

"Pablik Enemi", što u prevodu znači "državni neprijatelj", hip-hop je sastav iz Long Ajlenda, poznat po politički angažovanim tekstovima, kritici medija i aktivnom rješavanju problema afroameričke zajednice.

I naziv grupe nastao je zbog sukoba sa lokalnom scenom. Naime, Čak Di je morao da snimi pjesmu za radio-stanicu u kojoj je bio zaposlen i pozvao je lokalnog repera Flejvor Flava, budućeg člana grupe. Pjesmu je nazvao "Public Enimy No.1". "Državni neprijatelj" je takođe naziv jednog od prvih gangsterskih filmova, pa su te dvije stvari bile presudne kada se odlučivalo o imenu benda.

Svjetsku slavu stekli su praktično izdavanjem prvog albuma "Yo! Bum Rush The Show", koji su izdali 1987. godine, te pokupili odlične kritike. Potom su izdali revolucionarni "It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back", koji se uspješnije prodavao nego prethodnik. Taj je proglašen albumom godine u časopisu "The Village Voice" i bio je prvi rep album koji je proglašen najboljim od rokenrol kritičara u većim časopisima. Poslije toga su izdali album "Fear ofa Black Planet", koji se smatra jednako militantnim i kontroverznim kao njihova prva dva izdanja. Taj je album najuspješniji od svih albuma koje su izdali do danas, a 2005. godine bio je izabran za čuvanje u Kongresnoj biblioteci. Na njemu se nalaze singlovi kao što su "911 (is a Joke)", koji optužuje hitnu pomoć i druge hitne službe da kasnije dolaze u crnačke četvrti nego u bjelačke, i "Fight the Power", koji mnogi smatraju himnom grupe. Singl se smatra jednim od najpopularnijih i najuticajnijih u istoriji hip-hopa te se provlači kroz film Spajka Lija "Učini pravu stvar". Rangirana je kao 84. najbolja pjesma svih vremena po "Acclaimedmusic.com".

Poslije 1994. godine "Pablik Enemi" su izdali niz albuma kojima nisu dostigli kvalitet prvih. Isprobavali su i alternativne načine distribucije. Uticali su na mogućnosti distribucije muzike na internetu jer su bili jedna od prvih grupa koja je izdavala albume u MP3 formatu, slabo poznatom u to vrijeme.

Bili su pioniri u mnogim pogledima, a kritičar Stefan Tomas Ervelajn izjavio je da je prije "Pablik Enemija" politički rep bio ograničen na nekoliko snimaka Ajs Tija i "KRS-One" i autora kao što su Džil Skot Heron i "The Last Poets".

- Oni su bili prvi hip-hoperi koji su pjesme izgradili na političkom stavu. S uspjehom "Pablik Enemija" hip-hop je odjednom bio preplavljen novim izvođačima koji su se posvetili afrocentričnim temama - rekao je Ervelajn.

Bili su prva rep grupa koja je odlazila na proširene svjetske turneje, što im je donijelo veliku popularnost i uticaj u Evropi i Aziji. Pomogli su definisati i kreirati takozvani "rep-rok" ili "repkor" žanr.

Profesor Grif

Nekoliko članova "Pablik Enemija" je ozloglašeno po svom svrstavanju sa organizacijom "Nation of Islam" i njenim vođom Luisom Farakanom. Profesor Grif izjavio je u razgovoru sa Dejvidom Milsom iz "Vošington tajmsa" da je većina Jevreja odgovorna za "većinu zla koje se zbivaju širom svijeta".

Prema knjizi Čaka Dija, "Fight The Power", nakon što je Grif citirao nekoliko jevrejskih izvora u intervjuima koji su uslijedili, Mils se pokajao zbog članka i izvinio Grifu. Poslije toga Grif je napustio grupu i osnovao sopstveni bend, "Last Asiatic Disciples", čiji su tekstovi bili čak radikalniji i politički direktniji.

"Šindlerova lista"

Jedan od singlova "Pablik Enemija" zvao se "Swindler's Lust ", čime su iskrivili naziv "Šindlerove liste". Po izdavanju singla grupu je osudila "Antu-Defamation League" iako je grupa izjavila da ne umanjuje događaje u holokaustu već da upoređuju ropstvo s holokaustom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana