Face ponovo na sceni

Nikola Lugić
Face ponovo na sceni

Britanska pop rok grupa "Face", koja je na vrhuncu slave bila sedamdesetih godina prošlog vijeka, ponovo se vraća na muzičku scenu uz izmjene u sastavu benda.

Uz klavijaturistu Ijana Meklagana, gitaristu Ronija Vuda i bubnjara Kenija Džonsona postavu će činiti Mik Haknal iz "Simpli reda", koji će na vokalima zamijeniti Roda Stjuarta. Na mjesto pokojnoga basiste benda Ronija Lejna uskočiće basista "Seks pistolsa" Glen Metlok.

Ideja o ponovnom okupljanju javila se prije dvije godine. Tada je to najavio Rod Stjuart, rekavši da članovi benda razmišljaju o okupljanju i koncertima. Zatim su se i našli Stjuart, Vud, Meklagan i Džones. Održali su probu, ali je Stjuart poslije izjavio da to nije tačno i da nema ponovnog sastajanja članova grupe.

Poslije Stjuartovog demantija, grupa "Face" održala je prošle godine koncert u londonskom "Rojal Albert holu", na kojem je Stjuarta zamijenilo više pjevača, uključujući Mika Haknala. Bio je to prvi njihov koncert poslije 1975. godine.

Članovi benda su saopštili da će grupa u avgustu održati koncert u Engleskoj, a da u januaru kreću na turneju sa bivšim gitaristom "Gans N Rosses" Slešom i bubnjarom iz prvobitne postave Kenijem Džonsonom. Mik Haknal već je bio na probama sa ostalim članovima grupe, koji su objasnili da ne mogu da čekaju da Rod Stjuart završi sa postojećim obavezama.

- Nismo isključili mogućnost da Rod dođe. Stvar je u tome da je njegov raspored toliko pun i da mu njegov menadžer daje novi posao svaki put kada ga pozovemo. Nemamo više vremena za čekanje. Trenutak je sada - rekao je Bi-Bi-Siju gitarista iz prve postave Roni Vud.

Haknal će rad sa "Simpli redom" završiti poslije posljednjeg koncerta ove godine.
- On je prije svega pjevač balada, romantičan, ali kada pjeva rok, ako zažmirite, to zvuči kao "Fejsiz" 1970-ih godina, on zaista umije da izvodi njihove pjesme - rekao je Vud za crvenokosog pjevača "Simpli reda".

Novoformirani sastav prvi koncert održaće 13. avgusta na festivalu Gudvud na jugu Engleske.

"Fejsiz" su engleski rok bend osnovan 1969. Izdali su četiri studijska albuma i redovno išli na turneje širom svijeta, sve do jeseni 1975. godine. Sve vrijeme Stjuart se bavio solo karijerom, a Vud je nastupao sa "Roling stounsima", kojima se kasnije i pridružio. U periodu od 1970. do 1975. godine "Face" su redovno išle na turneje po Britaniji, Evropi, SAD, Japanu, Novom Zelandu i Australiji. U to vrijeme bili su među bendovima koji su imali najprodavanije koncerte.

Neke od najpoznatijih pjesama ovog kultnog rok benda su "Had me a Really Good Time", "Stay With Me", "Cindy Incidentally", "Pool Hall Richard" i druge. Sve pomenute pjesme bile su veliki hitovi u svoje vrijeme. Vremenom je solo karijera vodećeg pjevača benda napredovala, došlo je do toga da je Stjuart svojom popularnošću prevazišao matični bend. Tada je počelo sa laganim raspadanjem grupe, koja je nesumnjivo ostavila svoj trag u istoriji muzike, a mnogi se nadaju da će novim okupljanjem pokazati da su spremni i za budućnost.

Uticaj

Iako su u poređenju sa savremenicima "The Who" i "The Rolling Stones" uživali samo skroman uspjeh, "Face" su ipak ostavile značajan trag u rok muzici i njenoj kulturi. Mnogi poznati bendovi priznali su da su "Face" imale uticaj na njihov rad i stvaralaštvo. Zadivljujuće je da se radi o bendovima koji predstavljaju širok asortiman žanrova. Tako su uticaj "Faca" priznali bendovi od "The Replacments" i "The Quireboys" do "Guns N Rosses", "Zou Am I", "The Black Crowes", "Oasis" i "Perl Jam".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana