Eros Ramacoti - Od dječačkih snova do zvijezda

Vanja Štrbac
Eros Ramacoti - Od dječačkih snova do zvijezda

Jedan od najpoznatijih italijanskih pjevača i autor brojnih hitova slušanih širom svijeta, Eros Ramacoti, 5. novembra će nastupiti u Beogradskoj areni.

Koncertom u Beogradu, Ramacoti će obilježiti početak evropske turneje, na kojoj će predstaviti svoj novi album "Ali e radici ".

Ovaj popularni Italijan u Srbiji je nastupao prije tri godine. Tada je održao koncert u Novom Sadu, a nagađalo se da je glavni razlog za taj nastup bila manekenka Nina Seničar, sa kojom je u to vrijeme bio u vezi.

Eros Ramacoti je rođen 28. oktobra 1963. godine u Rimu, u gradu u kojem je, kako kažu "lakše sanjati, nego pogledati realnosti u oči". Djetinjstvo je proveo povremeno učestvujući u masovnim scenama na snimanjima filmova, dok je sanjao o karijeri poznatog pjevača.

U toj namjeri ga je podržavao otac Rodolfo, moler po zanimanju, koji je i sam snimio nekoliko pjesama.

Pri kraju osnovne škole, Ramacoti se prijavio na konzervatorijum, ali nije primljen. Razmišljajući o muzici i prateći svoj san, odustaje od škole u drugom razredu srednje.

Prvi uspjeh doživio je 1981. godine, kada je učestvovao na takmičenju "Voci Nuove di Costrocado" i ušao u finale sa pjesmom koju je sam napisao, "Rock 80". Ova pjesma mu je obezbijedila i prvi ugovor sa izdavačkom kućom.

Nakon selidbe u Milano 1982. godine izlazi njegov prvi singl "Ad un amico". Dvije godine kasnije ostvaruje se Erosov veliki san, nastupom na "Sanremo festivalu" s pjesmom "Terra promessa". Singl je uskoro objavljen u cijeloj Evropi i pretvorio ga je u svjetsku muzičku zvijezdu.

Ponovo učestvuje na "Sanremu" 1985. godine i osvaja šesto mjesto s pjesmom "Una storia importante". Pjesma je prodana u milion kopija samo u Francuskoj i postala je novi evropski hit. Erosov drugi album "Nuovi eroi" objavljen je 1986, a iste godine pobjeđuje na "Sanremu" s pjesmom "Adesso tu". Već sljedeće godine izlazi njegov treći album u tri godine.

Album "In certi momenti" prodan je u tri miliona kopija, a broj njegovih fanova porastao je i izlaskom mini albuma "Musica e"  1988. godine.

Svjetska slava mu je bila zagarantovana petim albumom "In ogni senso", objavljenim 1990. godine u 15 zemalja svijeta. Nakon velike svjetske turneje, godinu dana kasnije izlazi dvostruki album "Eros in concert". Album "Tutte storie" iz 1993. godine prodan je u 6 miliona primjeraka i osvojio je sve evropske top liste.

Godine 1994. nastupio je na dodjeli MTV muzičkih nagrada u Berlinu. U to vrijeme potpisao je ugovor sa diskografskom kućom "BMG Ricordi", a tokom ljeta 1995. učestvovao je na ljetnim festivalima u sedam evropskih gradova, zajedno sa Eltonom Yonom, Rodom Stjuartom, Robertom Plantom, Šeril Krou, Yimijem Pejyom i Yoom Kokerom. Godine 1996. objavio je prvi album koji je sam producirao, snimljen u Italiji i Kaliforniji u saradnji sa inostranim muzičarima. Napisao je i pjesmu "That's all I need to know" za svog prijatelja Yoa Kokera.

Krajem godine Eros postaje po prvi put otac i sljedećih nekoliko mjeseci ostaje uz svoju porodicu.

Sljedeće godine izlazi album najvećih hitova "Eros", a nova svjetska turneja donosi i novi album uživo 1998. godine. Dvije godine kasnije izlazi njegov novi, osmi studijski album "Stilelibero". U junu 2003. izlazi deveti album koji nosi simboličan naziv "9".

Deseti studijski album "Calma apparente" objavio je 2005, a 2007. izlazi drugi album najvećih hitova "" koji obuhvata sve njegove pjesme nastale od 1985. do 2007. Dvije godine kasnije Eros izdaje svoj jedanaesti studijski album "Ali e radici" s kojeg je izdan singl "Parla Con Me".

U brojnim hitovima Erosa Ramacotija, ove jeseni će uživati publika u Beogradu, a ulaznice za koncert koštaju od 2.700 do 4.500 dinara i prodaju se u Beogradskoj areni.

Dueti

Tokom 25 godina karijere, Eros Ramacoti je snimio brojne duete sa velikim muzičkim imenima. Neki od njih su Šer, Tina Tarner, Andrea Bočeli, Petsi Kensit, Anastasija, Yo Koker, Lučano Pavaroti, Laura Pauzini i Riki Martin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana