Erik Klepton objavljuje raskošni boks-set: Koncertni spektakl gitarističkog heroja

Branislav Predojević
Erik Klepton objavljuje raskošni boks-set: Koncertni spektakl gitarističkog heroja

LONDON - Legendarni gitarista Erik Klepton najavio je raskošni set svog čuvenog albuma uživo “24 Nights”, koji će pod nazivom “The Definitive 24 Nights” biti objavljen 23. juna.

Nakon rekordnog niza od 12 koncerata u “Rojal Albert holu” 1989. godine, gitarista je oborio vlastiti rekord 1990. godine, svirajući 18 večeri na tom mjestu između 18. januara i 10. februara da bi ponovo 1991. godine, svirao 24 večeri između 5. februara i 9. marta, što je na kraju dovelo do serije od 54 koncerta odsviranih u tri godine na jednom istom mjestu.

Originalni album je dobio ime po seriji koncerata iz 1991. godine, ali je uključen niz snimaka iz prethodna dva seta nastupa, a sam album ima status koncertnog klasika i to ne samo kod obožavalaca čuvenog gitariste, predstavljajući nadahnutu šetnju kroz njegov opus.

Novo izdanje uključuje ranije neobjavljene verzije mnogih klasika a kompletni paket je podijeljen u tri odjeljka: rok, bluz i orkestar, a biće dostupan u tri verzije kao boks od 6CD diskova, 8 ploča  i 3 blu-rej diska uz skoro šest sati muzike.

Originalna lista od 15 pjesama proširena je na ukupno 47, uključujući numere prethodno neobjavljene verzije klasika poput “Sunshine Of Your Love”, “Crossroads” i “White Room” i solo hitove kao što su “I Shot The Sheriff”, “Wonderful Tonight” i “Cocaine”.

Kleptonov dugogodišnji saradnik i inženjer zvuka Sajmon Klimi kaže da novo izdanje donosi potpunu novu dimenziju zvuka, koju je on rekonstruisao uz pomoć producenta Pitera Vorslija i režisera Dejvida Bernarda.

- U potpunosti smo remiksovali zvuk za koncerte u sistemu “Dolbi atmos” od nule, kao i montirali i rekonstruisali film iz originalnih snimaka koje smo pronašli. Bilo je to uzbudljivo koncertno putovanje i srećni smo što će obožavaoci čuti ove izvanredne nastupe koji se često nazivaju svetim gralom za obožavatelje Erika Kleptona u novom i impresivnom zvuku - rekao je Klimi.

Album je najavljen singlom koji sadrži ranije neobjavljenu verzija klasika supergrupe “Derek and The Dominoes” i jedan od najvećih hitova u Kleptonovoj karijeri, slavnu numeru “Layla”, ovaj put snimljenu sa kompletnim orkestrom kojim je dirigovao slavni Majkl Kejmen.

Film

Klepton je povodom promocije albuma takođe najavio globalni bioskopski događaj, sa koncertnim filmom “Across 24 Nights” koji dolazi na ekrane 17. maja, sa projekcijama na bis od 21. maja.  Film sadrži spisak od 17 pjesama, a Kleptona i bend su na pozornici ugostili filharmonijski orkestar, a među gostima su Fil Kolins, Albert King i Badi Gaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana