Energična fuzija metala i violončela Apokaliptike

Mirna Pijetlović
Energična fuzija metala i violončela Apokaliptike

Koncert jednog od najatraktivnijih svjetskih bendova, finske "Apokaliptike" apsolutno je dokazao u ponedjeljak uveče na tvrđavi Kastel u Banjaluci da fuzija metal zvuka i violončela savršeno skladno funkcioniše.

Uvertirom u dvočasovni energični koncert "Apokaliptike", koja je gostovala u Banjaluci u okviru svjetske turneje i promocije novog albuma "Sedma simfonija", atmosferu na Kastelu zagrijali su uvijek žestoki Banjalučani iz grupe "Tanker", koji su publici odsvirali pjesme sa svog prvenca "Sorry Drives the Will".

Poslije 45 minuta "prže" Ognjena Topića, Saše Rogića, Dejana Savića, Đorđa Stanovikovića i Branka Stupara iz grupe "Tanker", binu je zauzela finska četvorka i energična svirka mogla je da počne. Prilično veliki broj obožavalaca metal zvuka pozdravio je ovacijama članove "Apokaliptike", koji su bili oduševljeni prijemom kod banjalučke publike. Kako je bilo i očekivano, najveće oduševljenje prisutnik izazvali su neki od najveći hitova legendarne grupe "Metallica" kao što su "Better than you", "Master of puppete", "Nothing else matters" i drugi, a odlično su primljene i njihove autorske pjesme sa albuma "Sedma simfonija". Kako su Eiko Topinen, Pavo Letjenen, Maks Lilo i bubnjar Miko Siren završili prestižnu akademiju "Sibelius", priuštili su publici dio atmosfere sa klasičnog gudačkog koncerta. Odlična svirka, energično vraćanje na bis, besprijekorna organizacija agencije "Front stejdž" i prisan kontakt sa publikom rezultovali su fenomenalnom zabavom kako na bini, tako i na cijeloj tvrđavi Kastel, a članovi ovog atraktivnog benda iz Finske obećali su da će se ponovo vratiti u Banjaluku.

Apokaliptika je osnovana 1993. godine u Helsinkiju, a svjetsku slavu su u početnoj fazi karijere stekli furioznim obradama metal klasika isključivo na violončelima. Bend je originalno i nastao kao "Metallica tribute band", a u kasnijoj fazi počeli su da sviraju i vlastite pjesme. Prvi takav album bio je "Reflections" iz 2003. godine, na kojem je bubnjeve odsvirao Dejv Lombardo iz "Slayera". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana