Eminemov oporavak

Nikola Lugić
Eminemov oporavak

Povodom objavljivanja sedmog studijskog albuma "Recovery", najpoznatiji bijeli reper na svijetu otkrio je kako se "skidao" sa pilula, kako se tada osjećao i kako je snimao novi album.

Najprodavaniji muzičar u proteklih deset godina priznao je za magazin "Bilbord" da često razmišlja o umjetničkim zaslugama, te nastavlja otvoreno da govori o tome zašto je kvalitet njegova posljednja dva albuma toliko različit.

- Bio sam poprilično zavisan od tableta kada sam radio na albumu "Encore", a i u većem dijelu dok sam stvarao "Relapse". Kada sam se prvi put "očistio" bio sam presrećan, jer nisam više bio zarobljenik zavisnosti i život mi se činio totalno drugačijim - rekao je Eminem za "Bilbord".

Kaže da je bio oduševljen drvećem i svijetom oko sebe koji ranije nije primjećivao, a kolika je bila njegova zavisnost najbolje govore riječi njegovog dugogodišnjeg menadžera.

- Svako ko poznaje nekoga ko se borio protiv ovakvog vida zavisnosti zna da to može biti ekstremno zahtjevan proces. Tokom tog perioda, ja sam izgubio ne samo poslovnog partnera već i velikog prijatelja. Sada se sve napokon vratilo i to je nevjerovatan osjećaj - izjavio je za isti magazin Pol Rozenberg.

Producent Džast Blejz kaže da je Eminem prije snimanja posljednjeg albuma "Recovery" bio svjestan grešaka koje je napravio na prethodnim albumima.

- Vraćao sam se u prošlost i slušao pjesme sa albuma "Marshall Mathers LP", "The Eminem Show" i neke sa albuma "Encore". Pitao sam se zašto muzika više ne zvuči tako. Pjesme sa tih albuma su bile pjesme koje su nešto značile. Tada sam imao želju da napišem pjesmu koja bi imala neko značenje, umjesto da je samo napravim - prisjetio se Eminem.

Većinu pjesama sa albuma "Recovery" Eminem je snimio u svom kućnom studiju.

- Još uvijek imam studio u kući, ali on me podsjeća na mračna vremena. Čim su sve pilule bile isprane iz mog sistema, a ja počeo da sagledavam stvari jasnije, silazak niz stepenice u moj podrum počeo je malo da me plaši - izjavio je Eminem.

Sada kada Eminem najavljuje novu eru u svojoj muzičkoj karijeri, postavlja se pitanje kako će to uticati na njegovo poslovanje.

- Mogu da prodam 80 miliona CD-ova, ali to mi ništa neće značiti. Ako muzika ne dođe do fanova, do ljudi koji cijene pravi hip-hop, nemam šta da tražim na sceni - rekao je reper.

"Recovery" je u prodaju izašao 18. juna ove godine i već je pobrao simpatije kritike i publike.

Eminem je višestruki dobitnik "Gremi" nagrade, a prodao je više od 75 miliona albuma po cijelom svijetu i drugi je najuspješniji hip-hoper svih vremena, iza preminulog gangsta repera Tupak Amaru Šakura. Jedan je od najpoznatijih i najkontroverznijih repera današnjice. Eminem je ujedno i daleko najuspješniji bijeli reper svih vremena. Neki ga upoređuju sa najvećim pjesnicima književne istorije i pokušavaju staviti u školske udžbenike, a drugi ga mrze kao nemoralno zlo. Neki ga poznaju po sudskim tužbama, a drugi po hit singlovima i albumima. Poznat je i pod nadimkom Slim Šejdi, a karijeru je započeo u "Aftermath Entertaimnenth" studiju koji je vodio poznati reper i producent Dr Dre. Njegov život nije ništa manje zanimljiv i fascinantan od njegove muzike, kao i načina na koji je ostavio pečat na popularnoj kulturi. Imao je brojne afere koje se protežu kroz njegovu karijeru, a sigurno je najpoznatija ona sa bivšom ženom Kim. Ima kćerku Haili koja mu je, kako kaže, sve na svijetu.

Godine 2002. je napravio film "8 Mile" koji je njegova polubiografija. Poslije uspjeha njegovih albuma osnovao je vlastitu izdavačku kompaniju "Shady Recors" koja danas kao članove broji mnogo repera. Eminemova izdavačka kuća "Shady Recors" uzdigla je mnoge muzičare, a jedan od najpoznatijih je 50 Cent.

Kritika

Mnogi renomirani kritičari i muzički magazini pozitivno su ocijenili Eminemov novi album. Magazin "Rolingston" dao je četiri od pet zvjezdica, dok je "USA Today" pohvalio novi reperov projekat ocijenivši ga ocjenom 3,5. Treba reći da je u ovom časopisu najveća ocjena četiri. Publika takođe nije ostala ravnodušna, a singl "Not Affraid " se već nekoliko sedmica nalazi u samom vrhu svjetskih top-lista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana