Elvisova muzika za 21. vijek

Nikola Lugić
Elvisova muzika za 21. vijek

"Novi" album Elvisa Prislija, na kojem će se naći 12 hitova legendarnog pjevača koji su prerađeni za predstave trupe "Cirque Du Soleil" u Las Vegasu, izlazi u novembru ove godine.

Pjesme na kojima je radio muzički direktor projekta Erih van Turno dobile su nove aranžmane i predstavljaju muziku "onakvu kakvu bi Elvis snimao u 21. vijeku".

Album se zove "Viva Elvis", a na njemu se, između ostalih, nalaze numere "Opening", "Blue Suede Shoes", "That's All Rights", "Heartbrak Hotel", "Love Me Tender"…

Objavljivanje ovog albuma samo je mali dio svega što se ove godine uradilo u čast Kralju.

Cijele godine obilježava se rođendan tragično preminulog pjevača Elvisa Prislija. Izložbe, nove knjige o njegovom životu, rezanje rođendanske torte u Grejslendu, filmski maratoni i drugi događaji posvećeni su kralju roka Elvisu Prisliju. Izložbom u Nacionalnoj galeriji portreta u Vašingtonu, muzej "Smithsonian" usredsrijedio se na Elvisov uticaj poslije njegove smrti. Među portretima ističe se zlatno poprsje Elvisa prezentovanog kao Julije Cezar, te poštanska marka iz 1993. godine, najpopularnija američka marka svih vremena, štampana u 500 miliona primjeraka.

Tri nove biografije koje su ove godine izašle iz štamparija upotpunjavaju zbirku od više od 50 knjiga napisanih o životu i djelu Elvisa Prislija. Biografija "Baby, Let's Play House", autorke Alane Neš, istražuje Elvisov odnos prema ženama u svjetlu njegove snažne vezanosti za majku. Elvis je u svim ženama tražio majčinsku brigu, ali je nije ni mogao dobiti jer je birao premlade djevojke.

Džordž Klajn, televizijski voditelj, u knjizi "Elvis: My Best Man", opisuje svoje druženje sa Prislijem u školi, te takođe ističe da je majka imala impresivan uticaj na sina koji je upravo zbog nje bio uvijek dobro vaspitan mladić i nikada joj se nije suprotstavio.

Knjigu "The King and Dr. Nick: What Really Happened To Elvis And Me" potpisuje Džordž Nikopoulos, Prislijev lažni doktor koji je bio optužen da je koktelima lijekova koje je prepisivao Elvisu izazvao njegovu smrt. Nikopoulos vjeruje da bi Kralj poživio da je uz njega bila majka, koja je i sama prerano umrla 1958. godine, sa 46 godina, jer bi ga primorala da živi urednim životom, pridržava se dijete i uzima lijekove za dijabetes. Dvije osobe koje su mu tada bile najbliže, njegov menadžer Tom Parker, te njegov otac Vernon, nisu mu pomogle.

- Prvi se pjevaču nije suprotstavljao jer ga je zanimala samo zarada, a drugi je sukob izbjegavao iz straha da ne bude odbačen - tvrdi Nikopoulos.

Elvis Aron Prisli rođen je u gradiću Istočni Tupelo 8. januara 1935. godine u američkoj saveznoj državi Memfis, a umro je 16. avgusta 1977. godine. Često je nazivan Kraljem rokenrola ili samo Kraljem. Počeo je da pjeva sa 13 godina na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama u Memfisu. Sa 18 godina napustio je školu i poželio da radi kao portir u bioskopu, te kao vozač kamiona. Prvu pjesmu snimio je kao rođendanski dar majci, a prvu ploču izdao je 1954. godine. Njegov "uzlet" započinje sredinom pedesetih godina hitovima "That`s All Right Mama" i "Heartbreak Hotel", a najuspješniji period doživio je od 1960. do 1975. godine u kojem je izdao 52 ploče i za života ih prodao u oko 600 miliona primjeraka.

Filmsku karijeru započeo je 1956. godine filmom "Voli me nježno". Većinom je igrao u muzičkim filmovima osrednje vrijednosti, ali sa naslovnim pjesmama koje su redovno postajale hit. Od 1957. do 1966. godine Prisli se nalazio na listi deset najkomercijalnijih američkih glumaca.

Godine 1975. nastupaju ozbiljni zdravstveni problemi, dijabetes, gastritis, a pridružuje se i droga o kojoj je Kralj postao zavistan. U aprilu 1977. godine doživljava srčani udar, ali ne mijenja način života, a 16. avgusta 1977. godine Elvis pada u duboku komu zbog prevelike količine droge. Ljekari pokušavaju da mu spasu život, ali ne uspijevaju. Elvisova smrt potresla je milione obožavaoca koji su se odmah sjatili u Grejslend da velikanu odaju posljednju počast.

Rekordi

Elvis Prisli potukao je sve moguće rekorde i važi za najprodavanijeg muzičkog izvođača. Elvis je još dok je bio živ postao legenda, pa je u dvadesetak godina rada objavio 97 ploča, a na vrhovima top-lista proveo je čak 996 sedmica. Poslije smrti nastavio je da obara rekorde, te je od njegove smrti do danas prodato više od 500 miliona albuma ovog legendarnog kralja roka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana