Elvis Kostelo izdaje boks-set

GS
Elvis Kostelo izdaje boks-set

LONDON - Slavni britanski rok muzičar Elvis Kostelo objaviće 1. novembra raskošni boks-set od šest diskova pod nazivom “King Of America & Other Realms ”.

Kao što mu ime govori, ovaj set od šest diskova uključuje novo remasterizovano izdanje albuma “King Of America” iz 1986. godine, originalno proizvedenog u koprodukciji sa Ti Bone Barnetom. 

Pored toga, kolekcija sadrži prethodno neobjavljeni koncert uživo snimljen u “Rojal Albert holu” u Londonu 1987. godine, plus još gomilu neobjavljenih demo-snimaka, snimaka i snimaka uživo, esej od 35 stranica od samog Kostela i rijetke fotografije. Kako je sažeto rečeno u saopštenju za javnost, set slavi i istražuje doživotnu ljubav, fascinaciju i uticaj pisca pjesama američkom muzikom.

Preciznije rečeno, kolekcija od 97 pjesama obuhvata period od demo i snimanja za “King Of America” iz 1986. do žive verzije “Brilliant Mistake”, koja je snimljena ranije ove godine.

Obuhvata usputna zaustavljanja za vaskrsavanje ili otkrivanje lajv i studijskog materijala povezanog s albumima, uključujući “Spike”, “The Delevery Man”, njegovu saradnju sa pijanistom Alanom Tauzentom kao i grupni projekat vezan za Boba Dilana “Lost on the River: The New Basement Tapes” te duete sa Rozanom Keš i Krisom Kristofersonom.

Zajednička nit u materijalu izvučenom iz posljednje četiri decenije rada je da je sve snimljeno u Americi ili urađeno u stilu koji evocira amerikana zvuk, pri čemu je veliki dio (ali ne sav) urađen u saradnji sa producentom Barnetom.

Originalni album “King Of America” bio je deseti studijski album engleskog kantautora objavljen 21. februara 1986. godine. Snimanje je obavljeno sredinom 1985. u različitim studijima u Los Anđelesu sa grupom američkih sešn muzičara nazvanih “The Confederates”. Odabrao ih je Barnet, a među njima su bili Rej Braun, Erl Palmer i bivši članovi benda Elvisa Prislija.

Uz uglavnom akustičan zvuk “King Of America” bio je odmakao od Kostelovih prethodnih albuma, istražujući korijene roka, kantrija, folka, ar-en-bija i amerikane. Njegove lične pjesme zadiru u teme romantike, izdaje, alkoholizma i američkog sna, a on je album smatrao ključnim kreativnim iskorakom u vlastitoj karijeri.

- Mislim da bi pop muzika bila mnogo zdravija da s vremena na vrijeme ploča poput “King Of America” bude veliki hit. To bi ohrabrilo druge da budu odvažniji i da rade izvan luđačke košulje formata - rekao je Kostelo.

Na naslovnoj strani je Kostelo koji nosi krunu i odgovarajući sako, što su tadašnji komentatori smatrali i smiješnim i ozbiljnim. “King of America” dostigao je 11. mjesto u Velikoj Britaniji i 39. mjesto u SAD i danas se smatra jednim od vrhunaca Kostelove karijere, iako u doba izlaska nije postigao veći komercijalni uspjeh.

MINI VERZIJA

Set će pratiti i skromnija CD verzija na dva diska koja će sadržavati remasterizovani “King Of America” i drugi disk sa najzanimljivijim detaljima iz kolekcije. 

Obje verzije se mogu unaprijed naručiti. Kompletno slušanje numera za ovo izdanje dostupno je na strimingu, zajedno sa novom remasterizovanom verzijom numere “Indoor Firenjorks” iz 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana