“Eho radar” pobjednik “Demofesta”

Milanka Mitrić
“Eho radar” pobjednik “Demofesta”

BANjALUKA - Nakon pet godina regionalni festival demo bendova “Demofest” vratio se u Banjaluku, a poslije sjajnog prvog dana, vikend  je donio vremenske neprilike koje su spriječile da festival bude realizovan u potpunosti kako je planirano.

Dio revijalnog programa od petka, zbog jakog olujnog nevremena, pomjeren je za sinoć. Međutim, finalisti takmičenja sinoć nisu imali priliku da nastupe po drugi put u finalu, jer su organizatori, zbog loših vremenskih prilika, bili prinuđeni da njihove nastupe otkažu, te da program otvore revijalnim dijelom festivala.

U okviru revijalnog programa nastupili su “Lajbah”, Parov Stelar, “Sanšajn”, “Niplpipl”, Kiril Džajkovski, MKDSL, Bojana Vunturišević i brojni drugi, i to na dvije bine, gdje je svako od njih priredio istinski nezaboravne koncerte, uz poznate pjesme i dobru energiju, koja je trajala do zore, kada je MKDSL zatvorio festival svojim setom “Kluboslavija”.

Iako je vrijeme spriječilo demo bendove da nastupe u finalu, najbolji su izabrani, a žiri je jednoglasnom odlukom  na pobjedničko mjesto postavio “Eho radar” iz Prijedora/Banjaluke, saopšteno je na pres-konferenciji koja je danas održana u Domu omladine Banjaluka.

Drugo mjesto osvojio je bend “LoM” iz Koprivnice, dok treće mjesto dijele bendovi “Škofja Loka” i “Razvigor” iz Beograda.

Pobjednike je izabrao žiri koji je radio u sastavu: Brankica Janković, Zoran Marković, Branislav Predojević, Branislav Bane Antović i Zoe Kida. Nagrada za prvo mjesto iznosi 5.000 evra, za drugo 2.000, a treće 1.000 evra. Osim pomenutih, dodijeljena je i nagrada “Plavi bas” koja je pripala basisti sastava “Neki reperi” Ivanu Tadinu.

Direktorica “Demofesta” i članica žirija Brankica Janković rekla je da je, organizaciono, ovo bilo jedno od najtežih izdanja, najviše zbog stalnih promjena vremena i vremenskih neprilika.

- Imali smo jedno od najboljih izdanja demo bendova. Žiri je donio odluku. Juče smo krenuli u dan s idejom da će biti moguće održati program onako kako smo odlučili da otkažemo dio programa gdje je trebalo da nastupe demo bendovi. Mi kao žiri smo vijećali i donijeli smo odluke, izabrali pobjednike i proglasili ih - rekla je direktorica “Demofesta” Brankica Janković na pres-konferenciji.

Članica žirija Zoe Kida je rekla da joj je žao što su okolnosti bile takve, te da jednako razumije i bendove i organizatore. Ona je istakla da im je bilo teško da izaberu, jer je tokom prijava bilo dosta bendova koji nisu zvučali samo kao demo bend, ali i da je konkurencija bila velika.

- Mi smo se vodili kriterijumima, pre svega, koliko su bendovi mladi, koliko imaju prilike i načina da se predstave široj publici. Bilo je dosta bendova koji su poznati publici, ali vodili smo se kriterijumima da to budu mladi bendovi koji imaju originalan zvuk - navela je ona.

Kada je riječ o pobjedničkom bendu, ona je istakla da su imali jednoglasan stav oko “Eho radara” te da je to bend koji je imao sjajan nastup, pravi moderan bend koji može da stane na crtu svim većim poznatim bendovima.

- To je bend sa vrlo jasnim, originalnim zvukom, tako da nije bilo dvoumljenja - kazala je Zoe Kida.

Član žirija Zoran Marković istakao je da je “Demofest” bitan za čitav region i za sve krajeve našeg govornog područja.

- Suština je platforma koju festival daje bendovima. Suština okupljanja je da svu kreativu “Demofest” treba da kanališe i bude transmiter ka medijima i publici. Važno je za mlade bendove i da dijele binu sa vrhunskim imenima - kazao je on.

Na ovogodišnjem festivalu nastupilo je 18 demo bendova, a u finale je prošlo osam - “Neki reperi”, “The Restless Sea", “LoM”, “MISH”, “Eho radar”, “Razvigor”, “Škofja Loka” i “Oksajo”. Kada je riječ o revijalnim izvođačima, osim ranije pomenutih, posjetioci su ove godine imali priliku da uživaju u nastupima bendova “Morčiba”, “M.O.R.T”, kao i Dub FX-a,  Đorđa, Tam, Hiljson Mandele i drugih.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana