Ebi Linkoln, vječiti borac za građanska prava

Nebojša Lakić
Ebi Linkoln, vječiti borac za građanska prava

Američka džez pjevačica i borac za građanska i prava crnaca Ebi Linkoln umrla je 14. avgusta u Njujorku u 80. godini života. Iza sebe je ostavila bogatu diskografiju, igrala je u nekoliko filmova, a bila je poznata i kao kompozitor.

Prvi album "Affair - A Story of a Girl in Love", koji je postigao veliki uspjeh, snimila je davne 1956. godine. Iste godine debitovala je i kao glumica u filmu "The Girl Can't Hell It".

Godine 1960. pjevala je na politički angažovanom albumu "We Insist! - Freedom Now Suite" džez bubnjara Maksa Rouča, za koga se i udala dvije godine kasnije. Njena saradnja sa njim i Oskarom Braunom Džuniorom na pomenutom albumu bila je svojevrstan testament borbe protiv rasizma i njena dalja muzička karijera kretala se pretežno u tom pravcu.

Idućih godina objavljuje albume koji osvajaju vodeća mjesta na top-listama, poput "You Gotta Pay the Band", koji je snimila sa Stenom Getcom i "Devil's Got Your Tounge", na kojem je konkretnije kritikovala repere, komičare i filmske producente zbog kleveta na račun crnačke kulture.

Ebi je kao djevojka na sebe skrenula pažnju ne samo glasom, već i izgledom - naslovne stranice njenih albuma na početku karijere krasile su fotografije u zavodljivim haljinama, a nova nada džez scene pojavila se i u filmu Džejna Mensfilda u haljini koju je poznata Merilin Monro nosila u filmu "Džentlmeni više vole plavuše".

Potpuni zaokret u imidžu desio se poslije udaje za Rouča, kada se Linkolnova "transformiše" u svojevrsnog advokata za građanska prava, noseći odjeću i frizure inspirisane afričkim kulturnim nasljeđem, dok je muzika koju je poslije toga stvarala sve više obrađivala političke teme.

Objašnjavajući promjenu imidža, 1993. godine Linkolnova je izjavila: "Haljina je bila važnija od mene. Publika je više posmatrala moj izgled, nego što je obraćala pažnju na kvalitet muzike koju sam izvodila".

Ebi Linkoln rođena je 1930. godine (pravo ime Ana Marija Vuldridž). Odrasla je sa jedanaestoro braće i sestara u ruralnom dijelu jednog mičigenskog naselja. Muziku je zavoljela kao veoma mlada i ubrzo se posvetila učenju sviranja klavira i pjevanju u školi. U tinejdžerskim danima radila je kao konobarica, ali nastavila je da pjeva, probivši se do angažmana u noćnim klubovima u Honoluluu, da bi već početkom pedesetih nastupala u vrhunskim klubovima širom Los Anđelesa. Ime pod kojim je nastupala mijenjala je više puta (Gebi Vuldridž, Gebi Li), da bi sa menadžerom dogovorila konačno umjetničko ime, pod kojim je i nastupa do smrti.

Filmske uloge uslijedile su u šezdesetim, prvo u nezavisnom filmu "Nothing But a Man", a zatim i u "For Love of Ivy".

Poslije razvoda 1970. godine postepeno gubi na popularnosti, a albume objavljuje za male nezavisne izdavačke kuće. Ipak, povratak na staze stare slave desio se poslije potpisivanja ugovora sa "Verve Records" i objavljivanja albuma "The World is Falling Down " 1990. godine. Na albumu su gostovali razni popularni džez muzičari, poput pijaniste Henka Džounsa i trubača Klarka Terija.

Glumačkoj karijeri na kratko se vratila iste godine, ulogom u filmu Spajka Lija "Mo' Better Blues", u kojem su glumile velike holivudske zvijezde poput Denzela Vašingtona, Veslija Snajpsa i Samjuela Džeksona.

Još devet albuma objavila je za "Verve Records ", a posljednji, nazvan "Abbey Sings Abbey", izlazi 2007. godine. Na njemu su se našle nove verzije starih kompozicija iz plodne diskografije ove pjevačice.

Tokom više od 50 godina karijere osvojila je razne nagrade i najveća priznanja za muzička dostignuća, a dokumentarni film o životu Linkolnove trenutno je u pripremi.

Prijatelji

- Postoje predivne žene, postoje duhovne žene, postoje i žene geniji - Ebi Linkoln je bila sve to. Nećete tako lako pronaći umjetnika koji zaokružuje fizičku ljepotu i umnu superiornost na tako veličanstven način - rekla je Ebina prijateljica reditelj Kerol Fridman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana