Džez muzej Miše Blama

Agencije
Džez muzej Miše Blama

Niš - Izložba eksponata Muzeja džeza Miše Blama, koja obuhvata arhivsku građu iz predratnog i poslijeratnog perioda džez muzike u Srbiji i seže sve do današnjih dana, otvorena je u Niškoj tvrđavi, u “Salonu 77”, javile su agencije.

To je samo mali dio bogatog arhivskog materijala u vezi sa džezom u Srbiji, koji je Blam sakupio sa ambicijom da to bude dio postavke prvog muzeja džeza u Evropi koji bi bio otvoren u Srbiji.

Među eksponatima su izloženi plakat iz 1927. godine, na kojem je prikazan Studentski “Mickey jazz” orkestar u Beogradu, u kojem je svirao Rafaelo Blam, otac Miše Blama. Tu su i plakati iz perioda njemačke okupacije, slike logoraškog džez orkestra, njemačkog džez orkestra iz 1943. godine, violina iz 1927. i slično.

S obzirom na činjenicu da u Evropi ne postoji muzej džeza, Srbija bi, ukoliko ambicije Miše Blama budu ostvarene, bila jedina zemlja koja bi imala ovakvu instituciju. U planu je, takođe, koncertna i izdavačka djelatnost, otvaranje džez radionica, biblioteka, nototeka i fonoteka.

Otvaranjem izložbe muzeja džeza praktično je počeo prateći program “Nišvil” džez festivala, koji će biti održan od 15. do 18. avgusta u Niškoj tvrđavi.

U toku večeri izvedena je i predstava “Welkome”, u okviru Džez tetra, čiji je autor i glavni glumac Dragan Jovanović.

“Nišvil”

Međunarodni “Nišvil” džez festival biće otvoren danas i trajaće do 18. avgusta u Nišu i još pet gradova u Srbiji.

Osim koncerata, planirane su i četiri predstave, kao i filmska bina, gdje će prve večeri biti prikazan film Klinta Istvuda, organizovana izložba skulptura, stripa, kao i različite radionice.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana