Džez koncert na svjetskom nivou

Aleksandra Madžar foto: V. Stojaković
Džez koncert na svjetskom nivou

Banjaluka - Romantični zvuk gitare u koji se uplela snaga kontrabasa podigao je zavjesu na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske, publika aplaudira, kao da je kraj koncerta, a "Kombajn kvartet" tek je počeo da svira.

Dugo najavljivani "Džez dejt" izazvao je veliko interesovanje kod publike, pa je pozorišna sala očekivano bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Koncert je počeo kompozicijom "Desetka" gitariste Stefana Tešanovića. Kroz jake aplauze čuli su se zvuci trube i saksofona, a na scenu izlaze Adnan Busuladžić i Sanel Kabiljagić iz Bihaća, koji svojim solažama definišu pojam vrhunskih muzičara. Ako biste zatvorili oči i pustili muzici da vas vodi, mogli biste vidjeti sebe na nekom velikom svjetskom koncertu, a tako se jedino i može opisati ovaj događaj. "Vodič" kroz to putovanje tokom cijelog koncerta na šarmantan i iskren način sve vrijeme bio je bubnjar benda Dejan Trkulja koji poslije koncerta nije krio zadovoljstvo.

- Nadam se da smo ispunili očekivanja publike, kao što su oni ispunili naša. Jako interesantne rekcije bile su na autorske kompozicije - kazao je Trkulja.

Na sceni se pojavio i stari član "Kvarteta", gitarista Aleksandar Mihić, koji je zapravo i dao ime bendu. Skoro svaki solo ispaćen je ovacijama publike koja pažljivo sluša koncert i uživa u ovom muzičkom osvježenju. Na pozornici se pojavljuje i kontrabasista Ognjen Petrović i tog trenutka za prisutne svira prva postava "Kombajn kvarteta" i izvode Mihićevu kompoziciju "Prva tema".

Kako su članovi ovog džez sastava i najavili svirao je i bend iz Beča "Del Pino and Jazz trio". Nježni i zanosni hit "Maske nada" pjevale su Anica Zrilić i Slađana Zrnić, dok je Nemanja Lakić izveo kompoziciju "Korkovado" na portugalskom jeziku. Koncert su uveličali i autentični momci iz "Džez poezi kabarea".

Publika je na nogama, zavjesa se sušta, aplauz ne dozvoljava. Da u Banjaluci odavno nije održan ovakav koncert potvrdila je publika koja dlanove nije štedjela i koja sigurno sa nestrpljenjem očekuje sljedeći koncert.

Pohvale muzičara

U publici je pored mnogih banjalučkih muzičara bio i gitarista Koljinih "Grobovlasnika" Dario Gajić koji nije štedio riječi hvale.

- Koncert je bio svjetski. Nisam siguran koja je kompozicija u pitanju, ali bubnjar Dejan Trkulja briljirao je u solo tački. Njegov solo je zreli izraz vrhunskog muzičara velikog talenta.

Vlado Vladetić je uradio odličan posao kao ton majstor - istakao je Gajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana