Džez avantura napunila salu

Aleksandra Madžar, Foto: A. Čavić
Džez avantura napunila salu

Banjaluka - Koncert “Kombajn kvarteta” i glumice Slađane Zrnić, koji je održan u nedjelju uveče na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci, privukao je brojne ljubitelje džez muzike.

Nastup je naslovljen sa “Džez dejt”, a činjenica da je dio publike stajao, jer nije bilo slobodnih mjesta za sjedenje dokazuje da su “Kombajn kvartet” i Slađana Zrnić poklonili banjalučkoj publici muzičku avanturu u džez stilu.

Članove “Kombajn kvarteta” čini četvorka sa banjalučke Akademije umjetnosti, Aleksandar Mihić (gitara), Milan Savić (klavir), Ognjen Petrović (kontrabas) i Dejan Trkulja (bubnjevi).

- Slađana Zrnić je imala priliku da nas sluša na nastupima u banjalučkim klubovima i njoj se dopalo kako mi to radimo. Znali smo da ona odlično pjeva i da voli džez muziku, pa smo tako došli do ideje da nastupimo zajedno - rekao je bubnjar “Kombajn kvarteta” Dejan Trkulja.

Kaže da su poslije odsviranih nekoliko zajedničkih pjesama shvatili da mogu da naprave kvalitetan nastup.

- Poslije toga Slađana je predložila da održimo koncert u Narodnom pozorištu Republike Srpske, na kojem bi nam ona bila gost i izvela šest pjesama - dodaje Trkulja.

Banjalučka publika uživala je u zvukovima tradicionalnih džez standarda, ali i u muzici kroz koju su se provlačili noviji etno-motivi.

- Reakcije publike bile su izvan svakog očekivanja. Raduje nas što ipak postoje ljubitelji džeza koji su spremni da plate ulaznicu, jer su kod nas često koncerti tog tipa besplatni - kazao je Trkulja i dodao da su tolika posjećenost i energija koja je vladala između benda i publike dokazali da je koncert bio uspješan.

Džez bend je osnovan ove godine i kombinuje yez standarde, a najčešće nastupaju srijedom u “Džez baru” u Banjaluci.

Istorijat

Počeci džeza vezuju se za početak 20. vijeka u SAD. Prvi period u istorijatu yeza nazvan je “Nju Orleans” po mjestu postanka i nastao je mješavinom muzike američkih crnaca i evropske muzike, a završava se oko 1918. godine. Poslije Prvog svjetskog rata stvoren je novi stil, nazvan “diksilend”. Oko 1930. godine nekoliko istaknutih muzičara, među kojima klarinetista Beni Gudmen, stvorilo je tzv. sving, koji se oslanja na zvučnost velikih orkestara i pisane aranžmane. U toku Drugog svjetskog rata, zaslugom saksofoniste Čarlija Parkera, pijaniste Telonijusa Monka i trubača Dizija Gilespija stvoren je stil po imenu bi-bap.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana