Džej Zi od opasnih ulica Bruklina do vrha muzičke industrije

Sanja Jokić
Džej Zi od opasnih ulica Bruklina do vrha muzičke industrije

Ko god nešto zna o rep muzici sigurno je čuo za Džej Zija, ne samo jednog od vodećih svjetskih repera, već i jednog od najboljih i najmoćnijih producenata današnjice i veoma uspješnog biznismena.

Bogatstvo ovog muzičkog mogula danas se procjenjuje na više stotina miliona dolara i jedan je od najbogatijih ljudi muzičke industrije.

Šon Kori Karter ili Džej Zi javnosti je poznat i kao osnivač i predsjednik izdavačkih kuća "Rock-A-Fella" i "Def-Jam". Uz to je i suvlasnik njujorškog kluba "40/40", a danas je vlasnik produkcijske kuće "Rock nation".

Rekorder je sa najviše "broj jedan" albuma na Bilbordovoj top 200 listi.

Važi za jednog od najuspješnijih repera devedesetih i proglašavan u nekoliko navrata jednim od najboljih repera ikad. Dosad je objavio deset albuma, a najnovijim "Blueprint 3" nastavlja da osvaja prva mjesta muzičkih top lista. On je takođe bio saradnik mnogim mladim bendovima. Na primjer, sa sastavom "Linkin park" napravio je cijeli album.

Poznato je i da je Džej Zi stvorio najveće muzičke zvijezde današnjice Bijonse, Ališu Kiz i Rijanu.

Planetarno popularni Džej Zi je odrastao na opasnim ulicama Bruklina, u porodici koju je napustio otac, a sa svega 12 godina pištoljem je upucao rođenog brata u rame.

- Preduzetnički duh sam stekao na ulici, odrastajući u naselju Marsi u Bruklinu... Ta vrsta integriteta kojem se učite, iako ste u biznisu koji je veoma ilegalan, jeste suština života. Baveći se takvim stvarima, glava vam je stalno u torbi i ako se ne držite riječi, slijede posljedice. Integritet koji steknete u tako pogrešnom kontekstu važan je ako želite da ga primijenite za nešto dobro... A takve lekcije ne predaju u poslovnim školama. Ja naravno ne odobravam takvu vrstu iskustva, niti ga reklamiram, samo pričam o onome kroz šta sam lično prošao - naglašava slavni rep muzičar i marketinški genije.

Da je zaista tako potvrđuje i podatak da je imao samo 26 godina kada je osnovao svoju muzičku izdavačku kuću, a često kaže i da je samo ime Džej Zi poslovni brend - produžetak njega samog kao ličnosti.

- To je jedna ista stvar - ako čuvate svoj integritet i ono što radite, automatski će opstati i vaš brend. Srećom po mene, što je dobro i u strateškom smislu, ja sam se vezao za stvari koje zaista volim... To zvuči vrlo prosto, ali to je zaista bolji put u životu - istakao je poznati muzičar.

Bijonse

Megapopularni Džej Zi je u braku sa poznatom i atraktivnom RmB pjevačicom Bijonse Nouls. Njih dvoje spadaju u najmoćnije ljude muzičke industrije. Vjenčali su se na krovu svog stana u Njujorku u martu 2008. godine, a uskoro očekuju i rođenje prvog zajedničkog djeteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana