Dvostruki vinil za 30. rođendan: “Rolingstonsi” objavljuju reizdanje albuma “Voodoo Lounge”

Branislav Predojević
Dvostruki vinil za 30. rođendan: “Rolingstonsi” objavljuju reizdanje albuma “Voodoo Lounge”

LONDON - Legendarni “Rolingstonsi” objaviće 12. jula jubilarno vinilno izdanje svog albuma “Voodoo Lounge” iz 1994. povodom 30. godišnjice njegovog izlaska.

Originalno objavljen u junu 1994. godine, bio je to prvi studijski album benda bez basiste Bila Vajmena, kojeg je nezvanično zamijenio Deril Džons, koji je sa “Stonsima” nastupao u studiju i na turneji kao muzičar po ugovoru. Klavijature je svirao Čak Level, dok je Don Voz doveden da producira album zajedno sa Džegerom i Ričardsom. Sam album dao je četiri singla: “You Got Me Rocking”, “Out Of Tears”, “Love Is Strong” i “Go Njild”, te osvojio “Gremi” nagradu za najbolji rok album. “Voodoo Lounge” je dobio pozitivne kritike i debitovao na prvom mjestu u Velikoj Britaniji i kao br. dva u SAD (iza soundtraka za “Kralja lavova”) gdje je postao dvostruko platinast.

Don Voz, poznat po svom senzibilitetu za retro rok produkciju, navodno je bio odgovoran za guranje benda ka konvencionalnijoj teritoriji u pokušaju da reprodukuje arhetipski zvuk grupe. Iako je ovaj pristup zadovoljio kritičare i rok orijentisanu bazu obožavaoca “Stonsa”, Mik Džeger je kasnije izrazio određeno nezadovoljstvo estetikom albuma.

- Bilo je puno stvari koje smo napisali za “Voodoo Lounge” od kojih nas je Don odvratio: plesne pjesme, afrički uticaji i slične stvari. I on nas je udaljio od svega toga. I mislim da je to bila greška - rekao je Džeger.

S druge strane, Kit Ričards je bio zadovoljan, posebno Vozovom produkkcijom  i sešn pristupom snimanju.

- Meni  je Donova produkcija veoma ličila na rad sa Džimijem Milerom, koji je producent, ali i muzičar. Za bend je pravi dodatni plus imati momka koji zna kako se stvari sviraju i šta se radi u studiju. Imali smo dosta pjesama, a njegov je posao bio da to izbrusi. Atmosfera je zapravo bila u velikoj mjeri nalik na snimanje “Edžile On Main Street”. Ne mogu se sjetiti sesija na kojima su stvari bile tako slobodne, a ideje su se pojavljivale - rekao je Ričards.

Bend se trenutno nalazi na američkoj turneji povodom novog albuma “Hacken Diamonds”, objavljenog prošle godine.

PAKET

U reizdanju povodom 30. godišnjice album je štampan na setu od dva LP-ja s jednom pločom na crvenom vinilu, a drugom na žutom vinilu.

Ograničeno izdanje dodaje bijeli vinil od 10 inča koji uključuje četiri bonus pjesme koje ranije nisu bile objavljene na vinilu. To su bile numere na raznim CD singlovima u to vrijeme, a to su: “I'm Gonna Drive”, “So Young”, “Jump On Top Of Me” i “The Storm”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana