Dvadeset godina stihije zvane Atheist Rap

Dejan Vujanić
Dvadeset godina stihije zvane Atheist Rap

Uvek može i više i bolje i drugačije, ali šta je bilo - bilo je. Treba izbegavati greške, a suvišnim osvrtanjem možeš izgubiti iz vida put kojim ideš.

Ovo je u intervjuu za "Glas Srpske" rekao frontmen benda "Atheist Rap" Vladimir Radusinović Radule. Novosadski sastav, koji se nalazi na turneji kojom obilježava 20 godina rada, održaće na Banjalučkom velesajmu 17. oktobra koncert u okviru manifestacije "Banja Luka Revival".

* GLAS: Posljednji album "Osveta Crnog Gonzalesa" izašao je 2005. godine. U međuvremenu ste izdali i DVD. Kada će biti objavljene dugo očekivane "Priče matorih pokvarenjaka"?

RADULE: Album "Priče matorih pokvarenjaka", koji je snimljen pred kraj prošle godine, biće objavljen u novembru. U međuvremenu smo izdali DVD sa živog nastupa u bašti KST u Beogradu, nama jako dragog koncertnog prostora 90-ih, koji je 2007. godine nakratko ponovo bio otvoren za tu namenu, što smo i iskoristili. Za dvadeseti rođendan pripremili smo monografiju benda sa propratnim CD-om, na kojem su snimci proba, koncerata, demo i studijski snimci (od kojih je samo jedna pesma ranije objavljena), spojeni u jednu celinu od 70 i kusur minuta, koja se bez preskakanja sluša, dok se prelistava knjiga, po mogućstvu u društvu.

* GLAS: Monografija nosi naziv "20 godina stihije". Je li 20 godina, zaista, prošlo stihijski? Imaš li utisak, kad se osvrneš, da ste bili svojevrsni hroničari vremena?

RADULE: Više-manje jeste, jer nismo planirali ni drugi koncert, a kamoli da doguramo do 20. rođendana. Tokom celog tog perioda krasi nas spoj idiotluka i genijalnosti koji rezultira spontanošću u pristupu svemu tome. Kruna toga je monografija, ideja koja nam je pala na pamet par meseci pre "rođusa" i skoro bez ijedne spremne fotografije iz prošlog veka. A i DVD smo isplanirali i organizovali od utorka do nedelje, kada je snimljen. Mislim da je stihija blag izraz za to. A što se hroničara vremena tiče, dosta toga smo rekli o vremenu i pre vremena, samo što je upravo stihija glavni krivac što nam albumi, po pravilu, izlaze kad već pravimo pesme za sledeći.

* GLAS: "Pank je mrtav. Živio pank!" Kako ocjenjuješ rok scenu danas u Srbiji? Uvijek neko spominje nečiju krivicu. Jesmo li krivi mi ili zakon tržišta?

RADULE: Kratko - scena nikad življa, mediji i institucije kulture nikada zatvoreniji; krivaca na svim stranama. Tržište i njegove potrebe se formiraju i gaje od strane elitnih tržišnih subjekata, koji su kod nas u najvećem broju muljatori i ratni profiteri, koji su, i onda i sada, zarađivali na gluposti i primitivizmu. Miloševićev devijantni socijalizam je zamenjen devijantnim liberalnim kapitalizmom, što je svetlosnim vekovima udaljeno od vizije sa kojom smo krenuli u oktobar 2000. Veliki Mozak nam je surovo odstranjen 2003. godine i sad nas vode u budućnost degenerisani lopovi u uniformama profesionalnih političara svih boja, mirisa i ukusa. Kada u državnoj upravi, institucijama kulture i akademiji nauka imate takve likove, kada nam je elita takva, kako se može očekivati podrška rokenrolu i, uopšte, kritičkim stavovima. Sa druge strane, potrebno je da sama scena evoluira i na naše alternativne načine da dopre do ljudi, na primer putem Interneta umesto novina, televizije i radija, a da se sama ne izvitoperi u virtuelnu zamenu za stvarnu scenu.

* GLAS: Kako protiče aktuelna turneja? Šta može da očekuje publika 17. oktobra u Banjoj Luci?

RADULE: Rođendanska turneja protiče više-manje u svečanoj i radnoj atmosferi, kao i obično, tako da drugarice i drugari koji planiraju da posete naš banjolučki koncert mogu očekivati ništa ili srednje, pa ako bude dobro ili odlično - biće im fenomenalno. Za to će se dobrano potruditi naš Sektor za analizu, spram čijih ćemo rezultata kreirati sastav benda, izbor instrumenata, koreografiju i listu numera, od nekih jako, jako starih do nekih jako, jako novih, što se pokazalo kao pun pogodak na ovih nekoliko dosadašnjih  koncerata na turneji.  

Banja Luka Revival

- " Banja Luka Revival" nastaje kao zajednička ideja aktivista i onih aktivno okupljenih oko banjolučke muzičke scene s ciljem da se Banjoj Luci ponudi živ i kvalitetan muzički program tokom cele godine. Osnovna ideja bazira se upravo na održivom godišnjem programu koji bi trajao tokom deset meseci u godini, te u tom periodu obezbedio realizaciju devet kvalitetnih koncerata koji bi, pored interesa banjolučke publike, zainteresovali i publiku izvan grada. Program podrazumeva jedan koncert mesečno, na kojem bi pored banjolučkih bendova nastupao i jedan bend iz regiona - rekao je koordinator ovog projekta Rade Mićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana