Dušan Ivković: Bauman i Kotleba uništavaju košarku

Glas Srpske
Dušan Ivković: Bauman i Kotleba uništavaju košarku

ANKARA - Šokantan, nepravedan i bolan poraz od Turske u polufinalu Svjetskog prvenstva, izakulisne "igrice" organizatora, sramotno suđenje i odnos prema reprezentaciji Srbije, natjerale su selektora "orlova" Dušana Ivkovića da otvori dušu.

Emotivno i bez ustručavanja Duda se na konferenciji za medije osvrnuo na sve što se događalo na Mundobasketu.

- Pre svega, Litvanija nas je zasluženo pobedila, odigrala u velikoj formi, a mi nismo bili tim koji može ravnopravno da joj se suprotstavi. Nismo igrali košarku za koju smo se spremali. Svi su bili sa neprospavanom noći i došao sam u situaciju da testiram ko je spreman da igra. Bilo ih je koji nisu bili u stanju da obave svoje uloge. Ja im kažem na poluvremenu, probam jednom, probam drugi put... a trenerska filozofija je da se ne gura i treći put igrač koji nije spreman. S te strane, ja bih prihvatio potpunu odgovornost da nisam bio u stanju da spremim tim - rekao je Ivković.

Srpski strateg naveo je neke od razloga zašto njegova četa nije bila spremna za borbu sa Litvancima.

- Ni organizator, ni FIBA nam nisu pomogli da to uradimo. Kada smo stigli u hotel, već su prošla dva sata iza ponoći. Ispalo je da tim koji je izgubio drugo polufinale, završio u ponoć i kasno stigao u hotel ima prvi jutarnji termin za trening. Da li je normalno da Litvanija, koja je završila u osam, ima drugi termin? Onda nam je javljeno da možemo ipak da treniramo u 10.45. Kažem, hajde da budimo igrače, da uradimo nešto, a oni nam onda kažu: "Ne, to je ipak greška. Vi ste tim koji će da trenira prvi u 10." To se zove dnevni bordel, a mi na kraju nismo ni trenirali - jasan je Ivković.

Duda se potom zahvalio igračima i stručnom štabu:

- Čestitam igračima na naporu, uloženom trudu, jer mislim da smo igrali izuzetno kvalitetno. Mislim da smo uz Amerikance odigrali najbolje, ali nismo uspeli da odigramo to do kraja. Hteo bih isto tako da zahvalim kompletnom stručnom štabu, koji je bio uz tim i koji je ostavio svoje porodice. Mi smo od 28. juna na pripremama i svi smo radili u jednom duhu, da bi reprezentacija imala kompletan servis. A, mi smo to imali.

Ivković je naglasio da je njegov tim zaslužio finale.

- Po razvoju situacije ono nam je apsolutno pripadalo. Imam tu sreću da sam trenirao velike reprezentacije i bio svetski prvak, ali ovim igračima je to pravo uskraćeno na jako loš način. Ono što se dogodilo na terenu protiv Turske... Nema potrebe da pričamo da li je bio na Veličkoviću faul ili da li je bio Krstićev faul. Od prve do poslednje sekunde to su bila dva različita kriterijuma. Vođstvo srpske reprezentacije nije dobilo nijednu reč izvinjenja u vezi toga. Ako je sve što se dešavalo normalno, ako je trebalo da bude tako zbog visokih sponzorskih ugovora i nove Kuće košarke u Ženevi, a po cenu razvaljivanja ove igre, onda košarka ide lošim putem - poručio je Ivković.

Legendarni trener je nastavio u istom tonu:

- Zašto se sada ćuti? Ako su naši igrači zasluženo kažnjeni za ono što su uradili u Atini, a sada se pređe preko ovog, onda tu postoji jedan veliki problem. I slep je mogao da vidi šta se događalo na duelu sa Turcima. Ako je Kotlebi, koji je delegirao sudije i Baumanu, koji je šef administracije, sve bilo normalno, onda oni iz moralnih i etičkih razloga moraju da podnesu momentalnu ostavku, jer će košarku uništiti do kraja. Ako ne reaguju, a vidim da oni arbitri nastavljaju da sude, onda je to već sumnja u neki viši interes. Delo koje je ostavio Bora Stanković će biti uništeno skroz, a u to ćete se uveriti u najskorijoj budućnosti i setiti se da vam je Duda govorio to još onda...

Za kraj, Ivković je poručio:

- Moji moral i etika stoje iza ovoga što pričam. Izvinjavam se što ovo govorim, ali ja sam tako vaspitavan. Tako su me vaspitali moj pokojni otac i majka.

Podrška

Ivković ima punu podršku igrača da nastavi istim putem.

- Jako je bitno da Ivković ostane. Mi osećamo da smo kao jedna porodica, da dišemo jedan za drugog. Duda je tu i uvek će biti uz nas - rekao je Miloš Teodosić.

Marko Kešelj smatra da je Ivkoviću dosta problema sa kojima se susreće radeći u Košarkaškom savezu Srbije.

- Sigurno je da su tu neke druge stvari po sredi, jer znamo da je nekoliko dana pre nego što je trebalo da krenemo na šampionat u medijima bilo priče o tome da Savez nema para da plati dug prema FIBA, da je u pitanju i učešće.... No, sve to je sad nebitno. Nadam se da će se stvari promeniti i da ćemo ostati svi zajedno da nastavimo ovaj kontinuitet rezultata - bio je jasan Kešelj, kojeg će, kao i Teodosića, sljedeće sezone Ivković trenirati u Olimpijakosu.

"Voleo bih da ostanem"

Selektor Srbije nije mogao sa sigurnošću da kaže da li će ostati na klupi "orlova".

- Bio sam verovatno jedan od retkih trenera koji je u karijeri uradio sve što je imao od obaveza u ugovorima. U ovoj situaciji očigledno da nisam mogao da ga završim, sve dok je postojala viša sila. Međutim, ja bih želeo, stvarno bih želeo, da to radim. Ako su u Savezu, koji ne postoji, zadovoljni. Ja bih to želeo, a da li ću biti u stanju, zaista ne znam - naglasio je legendarni stručnjak.

"Gde im je moral"

Ivković se osvrnuo na situaciju kod navodne povrede Ašika prilikom faula Teodosića, zbog koje je turski centar izašao iz igre, kako bi Arslan izvodio penale.

- Svi znaju da Ašik na ovom prvenstvu šutira penale 36, a u Evroligi 40 odsto. Pred evroligaškim sudijom on ono ne bi smeo da uradi. Gde je tim ljudima moral, da naprave robu od tog mladog čoveka? Nije napravila problem klupa koja mu je rekla: "Lezi", napravila je FIBA, što nije reagovala. Možda je moja reakcija prenaglila, ali koliko vidim, sudije prolaze bez posledica, a igrači se kažnjavaju. Znači, treba verovatno sponzori da budu zadovoljni, da velike plate budu dodatno nagrađene. Pa neka probaju mene da kazne da im povećam taj budžet, kako bi imali malo veće bonuse za uspešnu organizaciju - ogorčen je Duda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana