Duo džez majstora u “Art dvorištu”

Branislav Predojević
Duo džez majstora u “Art dvorištu”

BANjALUKA - Džez duo u sastavu Maks Kočetov (saksofon) i Andreja Hristić (klavir) održaće večeras koncert u “Art dvorištu” Banskog dvora od 21 čas.

Maks Kočetov rođen je 1979. godine u Kijevu u Ukrajini, a muzikom je počeo da se bavi od šeste godine, svirajući harmoniku i klarinet. U devetoj godini počinje da svira saksofon u dječijim duvačkim i džez orkestrima. Od 1992. do 1997. godine bio je student Kijevskog državnog muzičkog koledža “R. M. Glijera”, specijalnost saksofon. Godine 1997. odlazi u Erfurt (Njemačka), gdje uzima časove kod jednog od najpriznatijih evropskih saksofonista Žbignjeva Namislovskog (Poljska). Časove ansambla pohađa u klasi Džona Tejlora (V. Britanija) i paralelno svira po džez klubovima u Njemačkoj i Francuskoj, a na pitanje zašto baš džez, u jednom od intervjua rekao je da je u pitanju čista ljubav.

- Još na samom početku mog muzičkog školovanja džez mi se svidio kao žanr, a prava ljubav je došla onda kada sam osetio svu slobodu tog stila. U džezu nemaš granice. Improvizujući na harmonije kompozicija ti imaš ulogu kompozitora. Danas džez za mene znači ljubav i život - rekao je Kočetov.

Od 2006. godine živi i radi u Srbiji.

Nastupao je sa muzičkim legendama među kojima su autori različitih profila poput Duška Gojkovića, Stjepka Guta, Tonija Lakatoša, Džona Fadisa, Ilje Rejnhauta, Hajnca fon Hermana i Marka Šelića Marčela, što je za njega konstantno usavršavanje kroz iskustvo. - Sviranje, a još više druženje sa legendama džeza je veliko iskustvo i mnogo sam od njih naučio. Jer, to nije samo sviranje, nego i ponašanje na bini, bend liderstvo, tvoja uloga u velikim i malim sastavima… Od svakog sam ponešto naučio, jer svi su oni legende sa razlogom - rekao je Kočetov.

Njegov kolega iz dua Andreja Hristić rođen je 12.6.1988. godine u Beogradu, gdje se 2003. godine, nakon završene niže muzičke škole, upisuje na džez klavir u srednjoj muzičkoj školi “Stanković” u klasi profesora Miloša Krstića. Nakon srednje muzičke škole 2007. godine nastavlja školovanje na Anton Brukner univerzitetu u Lincu, gdje je 2012. godine diplomirao na studijama džez klavira. Od 2012. radi u srednjoj muzičkoj školi “Josif Marinković” u Vršcu, kao redovni profesor džez klavira. Godine 2013. nastavlja postdiplomske studije na prestižnom američkom Berkli koledžu u Bostonu. Nastupao je na brojnim koncertima i festivalima, kako na domaćoj tako i na stranoj evropskoj i američkoj sceni u različitim sastavima. Imao je priliku da sarađuje sa eminentnim izvođačima sa velike scene poput Jorisa Dudlija, Alana Praskina, Harija Sokala, Dejana Pecenka, Petera Herbolchajmera, Džimija Koba, Reja Santizija i mnogih drugih. Trenutno živi u Beogradu i predaje džez klavir u srednjoj muzičkoj školi “Stanković”, a kao pijanista dio je i kvarteta Maksa Kočetova.

Besplatne pozivnice za koncert mogu se preuzeti na biletarnici Banskog dvora u periodu od 12 do 18 časova svakim radnim danom osim vikendom.

Film

Maksovu autorsku muziku odlikuju ukorijenjeni elementi tradicionalnog zvuka sa primjesom modernog izraza, a jedan od prepoznatljivih radova u karijeri jeste filmska muzika.

Naime on je radio sa Emirom Kusturicom na njegovim filmovima “Zavet” i “Na mlečnom putu”, što mu je po njegovim riječima dugogodišnja strast.

- Oduvek sam bio zainteresovan za filmsku muziku i želja mi je da na njoj radim i ubuduće. Saradnja sa Emirom je velika škola i iskustvo. Čekam priliku da radim ponovo - rekao je Kočetov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana