Duhovni povratak soul zvijezde u djetinjstvo

Rajko Vuković
Duhovni povratak soul zvijezde u djetinjstvo

FORT VORT - Teksaški kantautor i pjevač Leon Bridžis objavio je novi, četvrti po redu album “Leon”, praćen sjajnim kritikama i odličnim reakcijama publike.

Umjetnik ovjenčan nagradama “Gremi”, jedan od najcjenjenijih vokala današnjice i zvijezda modernog soul zvuka, stvorio je izraženo ranjivu i sentimentalnu zbirku pjesama koja svakog ljubitelja muzike jednostavno ostavlja bez daha. Umjetnikova karijera, nakon proboja albumom “Coming Home” iz 2015. godine, odvija se u najboljem mogućem pravcu, što potvrđuje i četvrti album koji je, sudeći po reakcijama, pravo kapitalno djelo novog “Marvina Geja” i “Sema Kuka”, kako ga često opisuje kritika.

Album “Leon” je njegov najličniji projekat, barem do sada, pošto kantautor ističe da kroz svoju muziku vodi slušaoce kući sa sobom u rodni Fort Vort te ostavlja dovoljno prostora svojim fanovima da se povežu i popune praznine svojim pričama.

- Na mnogo načina “Leon” se bavi mojim djetinjstvom. Ovaj zapis govori o jednostavnijim danima. Radi se o vremenu provedenom u mom voljenom Fort Vortu i iskustvima koja su me učinila čovjekom kakav sam danas. To je duhovna muzika u pravom smislu, jer je prožeta mojom dušom - rekao je Bridžis.

Sažeto imenovanje albuma “Leon” je bez sumnje prikladno, a kritika ističe da ovo nije zbirka pjesama talentovanog pjevača koji je pronašao svoj glas, ovo je album iskusne zvijezde koja je bila na putu samootkrića, a možda je čak i na kraju tog putovanja.

Jedna od istaknutih pjesama je “Panther City”, koja označava Bridžisovu najnostalgičniju melodiju do sada. U pitanju je oda njegovom djetinjstvu i odrastanju na južnoj strani Fort Vorta, gdje je, kako pjevač kaže, osjetio prve ukuse ljubavi. Izdanje ima ukupno 13 pjesama, a mladi kantautor je na albumu ostavio svoj uobičajeni R&B stil iz šezdesetih godina prošlog vijeka za amalgam različitih zvukova, uključujući bluz, folk, kantri, ali i dalje sa soulom kao temeljom.

Novi projekat prati njegov treći, hvaljeni album “Gold Diggers Sound” (2021) i zajednički projekat sa bendom “Kurbagin”, hvaljeni EP “Texas Moon” iz 2022. godine,  a muzički magazini poput NME ili “Rolingston” dali su albumu četiri i pet zvjezdica, pohvalivši njegovu novu, živopisnu, gotovo blistavu estetiku.

Biografija

Tod Majkl Leon Bridžis je američki pjevač, tekstopisac i producent iz Teksasa, rođen 1989. godine.

Njegov debitantski studijski album "Coming Home" (2015) je dostigao šesto mjesto na listi “Bilbord 200”. Njegov drugi i treći album “Good Thing” (2018) i “Gold Diggers Sound” (2021) takođe su zaslužili “Gremi” nominacije za najbolji R&B album. Njegov singl iz 2018. “Bet Ain'T Njorth The Hand” osvojio je nagradu “Gremi” za najbolju tradicionalnu R&B izvedbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana